Riigiprokurör Andres Ülviste nõudis allilmaliidriks nimetatud Assar Paulusele neljapäeval Harju maakohtus kokkuleppemenetluse käigus seitsmeaastast vangistust, vahendas ERRi uudisteportaal.

Prokuröri sõnul on Paulus süüdi kuritegeliku ühenduse loomises, juhtimises, dokumendi võltsimises ning võltsitud dokumendi kasutamises ja selle eest tuleks talle kokkuleppemenetluses määrata seitsmeaastane vangistus. Sealjuures algab Pauluse karistuse kandmise aeg 2014. aasta 14. aprillil, kui mees kinni peeti. Ühtlasi tuleks Pauluselt kokkuleppe järgi konfiskeerita 20 000 eurot, mis on konfiskeerimise tagamiseks deponeeritud.

Kokku sõlmis prokurör Pauluse jõugu süüasjas kokkulepped 13 isikuga. Kokkuleppe peab kinnitama veel ka kohus.

Kokkuleppemenetlusse läksid kokku 11 eraisikust süüalust ja kaks kohtu all olevat juriidilist isikut. Kokkuleppega olid nõus Capital Inkasso OÜ, OÜ Barbarossa Invest, Assar Paulus, Taago Vool, Jaanus Kivimaa, Ragnar Toom, German Svetšnikov, Erik Meier, Virgo Raudsepp, Gennadi Starodubtsev, Sivart Saarmann, Ats Pärnaste ning Rünno Kristjuhan.

Süüdistus

Süüdistuse kohaselt juhtis Assar Paulus (52) alates 2006. aasta algusest püsiva ülesannete jaotusega kuritegelikku ühendust, mille tegevus oli suunatud varalise kasu saamise eesmärgil nii narkokuritegude ja väljapressimiste kui ka majandusalaste ning isikuvastaste kuritegude toimepanemisele.

Süüdistuse kohaselt andis Paulus vastavalt väljakujunenud käsuliinile kuritegeliku ühenduse liikmetele erinevaid korraldusi, ülesandeid ja käitumisjuhiseid kuritegude organiseerimise, toimepanemise ja selle tulemusena saadud varalise kasu jaotamise kohta.

Kuritegelikus ühenduses kehtis mitmetasandiline juhtimine ja kuritegeliku ühenduse allstruktuurid jagunesid vastavalt territoriaalsele jaotusele ning süüdistuse kohaselt kasutas Paulus oma tegevuse näiliselt legaalsena hoidmiseks ka ettevõtteid.

Riigiprokuratuur süüdistab lisaks Paulusele kuritegeliku ühenduse juhtimises Andres Vaiku (53) ja Peep Haavikut (51), keda ähvardab süüdimõistmisel viie- kuni 15-aastane vanglakaristus.