“Päästeamet ei ole kindlasti tutvunud kogu kriminaalasja toimikutega, samuti puuduvad prokuratuuril andmed, kas Kalev Timberg on tutvunud Lääne-Eesti päästekeskusele 12. septembril saadetud kriminaalmenetlusest eraldatud materjalidega või tugines tema hinnang avalikustatud lõpetamise määrusele,” vastas Lääne ringkonnaprokuröri Indrek Kalda Delfi küsimusele Kalev Timbergi võimaluse kohta toimikuga tutvuda.

Kalda selgitas, et kriminaalmenetluse eesmärk oli selgitada välja põlengu põhjused ja põhjustaja ning anda hinnang personali tööle tulekahjule vahetult eelnenud ja järgnenud ajal.

“Automaatse tulehoiatussüsteemi (ATS) ja tuleohutusnõuete täitmisega seonduv omas kriminaalmenetluses tähtsust niivõrd, kui see seondub mingi konkreetse kuriteoga. Kuna tulekahju põhjustajat tuvastada ei olnud võimalik ning personali ega päästeameti ametnike tegevuses ei leitud rikkumisi, mis oleks karistusseadustiku mõistes kuriteona kvalifitseeritavad, siis kriminaalmenetlus lõpetati.”

Edasi on uurimine, mis ikkagi mittekriminaalselt valesti läks ja kus, juba teiste asutuste ülesandeks.

“Uurimises tuvastatud asjaolud fikseeriti, et pädevad asutused saaksid edasisi otsuseid teha. Kriminaalmenetlusest materjalide eraldamine ja teistele ametkondadele nt distsiplinaarmenetluse otsustamiseks saatmine on täiesti tavapärane praktika,” ütles prokurör.

Tema sõnul toetuti uurimises paljus just päästeameti ekspertide ütlustele.

“Kui rääkida lastekodu automaatsest tulehoiatussüsteemist, siis telliti ekspertiis vastava ala spetsialistilt, järelduste tegemisel nii süsteemi korrasoleku kui järelevalvetegevuse üle arvestati samuti järelevalvespetsialisti ütlusi ning uurimise käigus päästeametilt küsitud täiendavaid andmeid.”

Päästeameti juht Kalev Timberg kritiseeris eile “Aktuaalses kaameras” Haapsalu lastekodu uurimise raportit. „Uurimine on läbi viidud vastavalt Eesti seadusandlusele,“ ütles ta, kuid möönis samas, et uurimine oleks pidanud olema põhjalikum ja järeldused adekvaatsemad.