Süüdistuse järgi kohtusid Raido ja Ülle 27. augustil Viljandi vallas Põrga külas juhuslikult ja liikusid koos süüdistatavale kuuluva talu elumajja. Majas tekkis nende vahel sõnelus, mille käigus tungis Raido kannatanule kallale ja kägistas ta salliga surnuks. Seejärel mähkis süüdistatav surnukeha riide sisse, viis selle enda sõiduautoga Mulgi vallas asuva järve äärde ja lükkas surnukeha kuriteo varjamiseks vette.

Lõuna Ringkonnaprokuratuuri vanemprokuröri Toomas Liiva sõnul tekkis süüdistuse järgi isiklike suhete pinnalt tüli, mis viis ühe raskeima isikuvastase kuriteo ehk tapmiseni. „Kohtuarstliku ekspertiisi kinnitusel oli Ülle surma põhjuseks kägistamine. Niivõrd raske kuritegu riivas oluliselt kogukonna turvatunnet, mille saime juhtumi lahendamisega loodetavasti taastada. Prokuratuuri edasine roll on esindada riiklikku süüdistust ja taotleda kohtult õiglast karistust. Otsuse esitatud süüdistuse tõendatuse ja karistuse suuruse osas teeb aga loomulikult kohus,“ ütles Liiva.

Viljandi politseijaoskonna juht Margus Sass sõnas, et selle kuriteo lahendamine oli politseile keerukas, kuna kahtlustatav tegi kõik endast oleneva, et nii kuriteo jälgi kui ka enda asukohta varjata. „Meie võimuses ei ole kahjuks Üllet tagasi tuua. Küll andsid uurijad endast parima, et võimalikult kiiresti koguda tõendid ning läbi viia ekspertiisid, mis aitaks tuvastada ning kinni pidada selle, kes on naise surmas vastutav,“ sõnas Sass. Ta tänas kohalikke ning vabatahtlikke, kes naise otsingutel abiks olid. „Asjaolu, et kahtlustatav on lähiajal kohtu ette astumas, annab hetkel vähe lohutust, sest Üllet ennast see enam tagasi ei too. Ainsad helgemad hetked selle raske kuriteo uurimisest pärinevad aga kohtumistest Kärstna kandi elanikega, kes püüdsid igal moel nõu ja jõuga alati abiks olla,“ oli politseijuht tänulik.

Tapmise eest võib kohus karistada kuue- kuni viieteistaastase vangistusega. Kohus ei ole veel eelistungi aega määranud.

Kohtueelse menetluse viis läbi Lõuna prefektuur Lõuna Ringkonnaprokuratuuri juhtimisel.