Põhja prefekt Kristian Jaani rääkis täna meediale, et eile peeti Lasnamäel tapmises kahtlustavana kinni politseiamentik, kes on töötanud politseis pisut alla 10 aasta.

"Ta lõpetas 2008. aastal kooli. Tegemist on prefektuuri kiirreageerijaga ja ta on seda olnud sisuliselt terve oma karjääri jooksul," rääkis Jaani.

Samuti tõdes Jaani, et vahistatud ametnikul oli 2009. aastal kahtlustus võimuliialdamises, kuid toona ei leidnud see kinnitust ja menetlus lõpetati ära.

Prefekti sõnul ei ole veel hetkel teada, kas ohver ja kahtlustatav olid kuidagi omavahel seotud või tuttavad. Kuigi ohver ja relv olid sündmuskohal, ei ole politseil hetkel veel ka ekspertiisitulemusi, mis kinnitaks, et just politseinik sellest relvast tulistas.

Küll aga tõdes Jaani, et teadaolevalt oli politseinik alkoholijoobes. "Seda ei oska öelda, et kas ohvril, aga politseiametnikul kindlasti (oli joove - toim.). Kannatanul tuleb see välja ekspertiisi käigus," rääkis Jaani.

Põhja ringkonnaprokuratuuri juhtivprokurör Taavi Pern ütles Delfile, et prokuratuur on Harju maakohtult taotlenud politseiniku vahistamist, kuna on alust arvata, et ta võib põgeneda või panna toime muid kuritegusid. Harju maakohus otsustas rahuldada prokuratuuri taotluse ning võttis tapmises kahtlustatava politseiniku täna õhtul vahi alla.

"Prokuratuuril on alust arvata, et kui inimene on suuteline panema toime nii erakordse teo sellises olukorras, siis tema käitumine on tulevikus ennustamatu ja me ei saa välistada seda, et ta võiks uusi kuritegusid toime panna," põhjendas Pern ja lisas, et kuna teadmata on isiku käitumise motiivid ja teo detailid, siis ühiskonna turvalisuse seisukohalt on tema vahistamine hetkel vajalik.

Politseiametniku seni antud ütlusi prokuratuur kommenteerida hetkel ei saa.

Rääkides ametirelvast, siis prefekt Kristian Jaani sõnul oli kahtlustataval relva kandmiseks alaline luba, kuna tegemist oli kiirreageerijaga, kellelt oodatakse vajadusel ja võimalusel alati kiiret valmisolekut, olenemata ajast ja asukohast.

Samuti rääkis Jaani, et politseiniku kolleegidega on nüüdseks ka vesteldud, kuid nende vestluste sisu ta avaldada ei saa. Siiski lisas politseijuht, et kolleegid kirjeldasid kahtlustuse saanud politseinikku positiivsete sõnadega.

Põhja prefekt Kristian Jaani tõdes lisaks veel ajakirjanikele, et talle ei meenu, et Eestis oleks sellises karmis situatsioonis politseinik kedagi kunagi tapnud.

Eile kella 20.20 ajal sai politsei väljakutse Tallinnas Lasnamäel asuvasse kortermajja, mille trepikojast leidis maja elanik 41-aastase mehe kuulihaavaga surnukeha. Politseinikud pidasid sündmuskohal kahtlustatavana kinni 29-aastase mehe, kes töötab Põhja prefektuuris politseinikuna.

„Pidasime 29-aastase politseiametniku kinni kahtlustatavana tapmises. Kinni peetud politseiametnik elab majas, mille trepikojast surnukeha leiti ning politseiniku teenistusrelv oli sündmuskohal," ütles Põhja prefekt Kristian Jaani.

"Kahtlustatav ei olnud täitmas tööülesandeid. Kuriteopaigas töötavad hetkel kriminalistid ning politsei sisekontrollibüroo uurijad. Kõik juhtumi asjaolud ning tapetu ja kahtlustatava võimalik seos on selgitamisel.“

Kriminaalmenetlust viib läbi PPA sisekontrollibüroo ja juhib Põhja ringkonnaprokuratuur. Süüdimõistmisel võib politseinikku oodata 6-15 aastat reaalset vangistust.