Käesoleval aastal on liikluses hukkunud 42 inimest, neist kaheksa hukkus joobes juhi süül. Vigastada on tänavu saanud 592 inimest, neist 49 joobes juhi süül. Eelmisel aastal põhjustas 29 protsenti liiklusõnnetustest joobes juht.

Korrakaitsepolitseiosakonna komissari Riho Tänaku sõnul peaksid need arvud panema inimesi hoiduma alkoholi tarvitanuna rooli istumast. Ometigi võib siin-seal kohata tolerantset suhtumist alkoholijoobes sõitma asumisse. "Enamik õnnetustest on aga saanud alguse just väiksest kogusest alkoholist, mis on inimese tavapärast reaktsioonivõimet oluliselt pärssinud," rääkis Riho Tänak.

Politsei soovitab hoida oma sõidukis alkomeetrit, mida tuleks julgelt kasutada. "Arvestades suveürituste rohkust ja kommet pakkuda seal alkoholi, võiks ka korraldaja võimaldada osalejatel lahkudes oma joovet kontrollida," ütles Riho Tänak. "Kui keegi peaks siiski oma võimeid üle hindama ja alkoholi tarvitanuna sõitma asuma, on kõigi juuresviibijate kohustus teda takistada ja kui see ei aita, siis politsei kutsuda," lisas Tänak.

Alkoholi tarvitanuna sõiduki juhtimise eest võib karistada kuni 1200-eurose trahviga, arestiga kuni 30 päeva või juhtimisõiguse äravõtmisega kuni 12 kuuni. Aasta esimese viie kuu jooksul on politsei tabanud 3197 alkoholi tarvitanud sõidukijuhti, 1704 inimesele on määratud rahatrahv, 44-le on mõistetud arest ning juhtimisõigus on võetud ära 740 inimeselt.

Politsei koostööpartnerid joobes juhtimise ohtudele tähelepanu pööramisel on maanteeamet ja raadio Kuku kampaaniaga "Selge grupijuht 2012".

4. kuni 8. juunini on sõidukijuhtide joobekontroll politseinike TISPOLi teemanädala raames tähelepanu all kogu Euroopas. Eestis jätkab politsei autojuhtide kontrollimist jaanipäevani. Politseioperatsioonid toimuvad üle Eesti.