Hetkel menetleb politsei üht augustis toimunud juhtumit, kus Tallinna kesklinnas solvati mustanahalist inimest, kuid tegemist polnud NATO sõduriga. Toona ei tundnud inimene end solvatuna, küll aga tundsid end häirituna solvatu kaaslased ning nad pöördusid politsei poole.

"Kuna solvamine on tegu, millest kannatanud reeglina suurt numbrit ei tee, ei jõua suurem osa nendest juhtumitest mitte kunagi politseini. Teisalt ei peaks mitte ükski inimene taluma halba kohtlemist, solvanguid või mõnitamist," sõnas Inna Toater PPA Põhja prefektuurist.

Politsei paneb inimestele südamele, et kui avalikus kohas kedagi sõnaga, žestiga või muul moel solvatakse, rääkimata füüsilisest sekkumisest, siis tuleks pöörduda ka politsei poole. "Kellegi solvamine on karistusseadustiku mõistes avaliku korra rikkumine ning selle eest võib karistada rahatrahvi või arestiga," lisas Toater.

Õhuväe ülem Jaak Tarien kirjeldas 28. oktoobril Facebookis, kuidas tal on häbi kaasmaalaste pärast, kes solvavad meid kaitsma tulnud tumedanahalisi NATO sõdureid. "Täna pidin oma rahvuskaaslaste käitumise pärast piinlikkust ja häbi tundma. Vaatasin Tapa polügonil koos Ämaris õppusel viibiva USA Õhuväe eskadrilli ülemaga kuidas A-10 ründelennukid Eesti, USA, Saksa ning veel mitme teise riigi tulejuhtidega koostöös sihtmärke ründasid. Ilus ilm ja hea õppus," kirjutas Tarien.

"Küsisin kolleegilt, kuidas eskadrilli 300+ inimest ennast Eestis tunneb. Suurepäraselt, väga ilus maa, eestlased on oma riigi üle uhked, majad on korras, tänavad on puhtad. Ainult vahel on mul raske oma õhuväelastele seletada, miks neid linnas halvasti koheldakse, kuigi me tulime siia teie riigile abiks ja toeks. Küsisin täpsemalt ning sain teada, et need liitlased kelle nahavärv on kohalikust veidigi erinev, peavad Tallinnas tihti verbaalseid ja vahel ka füüsilise rünnakuid taluma," lisas õhuväe ülem.