Mullu 5. oktoobri õhtul sai Reformierakonda kuuluv Viimsi vallavolikogu liige Robert Herman Lääne-Virumaal Käsmu küla majas laskehaava. Vigastuse tüsistuse tõttu suri kannatanu samal õhtul haiglas. Juhtumi asjaolude väljaselgitamiseks alustati kriminaalmenetlus karistusseadustiku paragrahvi alusel, mis käsitleb surma põhjustamist ettevaatamatusest.

„Uurimise käigus kogutud tõenditele tuginedes tuleb asuda seisukohale, et tegemist on õnnetusjuhtumiga, mille käigus Robert Herman tekitas endale ise püstoliga surmava vigastuse,“ selgitas kriminaalasja kohtueelset menetlust juhtinud Viru ringkonnaprokuratuuri vanemprokurör Sirje Merilo Delfile.

Prokuratuuri väitel ei tuvastanud kriminaaluurimine kelledi süüd juhtunus ning Ida prefektuur lõpetas prokuratuuri loal kriminaalasja kriminaalmenetluse aluse puudumise tõttu.

Mullu oktoobris kirjutas Eesti Päevaleht, et õnnetult hukkunud Robert Hermani juhtumis on Käsmu inimeste väitel avalikkusele jagatud info ja tegelikult toimunu vahel ebakõla.

Käsmu kohalike elanike väitel ei olnud Herman nimelt tollel saatuslikul päeval jahil, vaid pummeldas koos suurema seltskonnaga enda Käsmu suvilas. Sellest ainult paarikümne meetri kaugusel asuva kohaliku meremuuseumi direktori Aarne Vaigu sõnul oli ta õnnetuse päeval peaaegu terve päeva muuseumi juures ning kuulis, kuidas Herman suurema seltskonnaga enda majas pidutses. „Kuulid vihisesid meiltki siin aeg-ajalt mööda. Ma veel kartsin, et koerad saavad ehk pihta,” kirjeldas Vaik toona lehele, viidates, et pidutsemise ajal läksid käiku ka tulirelvad. „Eks see paugutamine lõpuks talle kurvalt ka lõppes,” lisas ta.

Vaigu sõnu kinnitasid ka ümberkaudsed naabrid, kelle teada oli laupäeval kuulda suvilast päris kõva lärmi ja pauke, mis päädisid lõpuks Hermani pihtasaamisega. Ühe naabri sõnul olevat seltskond aga pärast intsidenti vististi kokku leppinud, et räägivad ametliku versioonina jahiõnnetusest. „Mis jahti nad seal majas ikka pidada said? Võib-olla ütles ta (Herman – toim) kodust pääsemiseks, et läheb jahile,” sõnas Vaik skeptiliselt.

Äriregistri andmetel oli Robert Herman Eestis seotud vähemalt kümmekonna ettevõttega eri elualadelt ja läbi aastate on ta olnud ka väga helde erakondade rahaline toetaja.

Näiteks kirjutas Ärileht juba 2005. aastal, kuidas Herman annetas ühes kvartalis Reformierakonnale tervelt 150 000 krooni. Samuti oli ta ka üks osaline Äripäeva lahti harutatud skeemist, millega Pärnus ärihuvidega ärimeeste firmad rahastasid varjatult Mart Viisitamme Pärnu linnapeaks saamist. 2008. aastal võis aga Hermani leida Eesti Ekspressi miljonäride edetabelist, kus ta jagas kohti 165.–195.

Viimati oli ta avalikkuse huviorbiidis tunamullu, kui umbusaldati Viimsi volikogus esimeest Aarne Jõgimaad. Herman kandideeris ka tänavustel valimistel Viimsis Reformierakonna nimekirjas.