Politsei teatas, et kanepikasvanduse omanikud on varasemalt väitnud, et kasvatavad narkootilise aine vaba CBD-kanepit, ent Eesti Kohtuekspertiisi Instituudis analüüsitud varem võetud proovid näitasid, et kasvandusest pärit taimede puhul on tegemist lubatust kõrgema THC-sisaldusega taimedega.

Kasvanduse omanik Martti Randma ütles Delfile, et on kanepi kasvatusel järginud kehtivat regulatsiooni ning kasutanud oleme üksnes lubatud seemneid, mille kohta on olemas ka vastavad sertifikaadid.

"See on politseile ka väga hästi teada, sest kasvandust alustades võtsin esimese asjana politseiga ühendust ning informeerisin oma plaanist. Tutvustasin neile ka kohapeal seemneid ja nendega kaasnevaid dokumentatsiooni," ütles Randma Delfile.

"Vaatamata sellele, et tegu on sertifitseeritud CBD-seemnetest kasvatatud taimedega, võib juhtuda, et õites sisalduv THC tase tõuseb kasvatuse käigus üle lubatud 0,2%. Seda juhtub tööstuslikku kanepit kasvatavate põllumeestega igal aastal. Taime THC taset saab kindlaks teha ainult testidega, mida Eestis teostab Eesti Kohtuekspertiisi Instituut," selgitas ta.

Kutsus ise endale politsei

Randma ütles, et viimase testi jaoks kutsus ta politsei ise kohale veendumaks, et kasvanduse taimede THC tase on normi piires.

"Täna sain politseilt teada, et taimedest võetud proovide THC ületas lubatud 0,2% piire, samal ajal konfiskeeriti kogu saak ning muu sinna juurde kuuluv (valgustid jne) ning teostati läbiotsimine," ütles ta.

"Mul on väga kahju, et taimede THC tase normi ületas ning suur töö ja vaev on olnud asjatu," ütles Randma. "Leian siiski, et kriminaalmenetluse alustamine ja tänane jõuline aktsioon kasvanduses on antud olukorras ülereageerimine, sest minu kavatsus on kasvatada CBD-kanepit."

"Olen igal ajahetkel olnud valmis koostööks politseiga, et tulemus oleks igati seadustega kooskõlas. THC-sisaldusega taimed oleksid läinud hävitamisele ka minu poolt," selgitas Randma.

Põhja prefektuuri kriminaalbüroo talituse juht Rait Pikaro aga ütles pressiteate vahendusel, et alati, kui politseil on alust arvata, et kasvatatava kanepil ei ole põllumajanduslik eesmärk ja THC sisaldus võib olla lubatust kõrgem, siis politsei sekkub ja järgneb kriminaalmenetlus.

"Peame olema veendunud, et niinimetatud tööstusliku kanepi kasvatamise sildi all ei tegele kurjategijad narkoäriga ega ei rikuks seeläbi ka heade põllumeeste mainet,“ lisas Pikaro.

Asjaolude selgitamiseks on alustatud kriminaalmenetlus karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis käsitleb kanepi ebaseaduslikku kasvatamist. Ringkonnaprokurör Raigo Aas selgitas, et esialgu viiakse leitud kanepitaimed kontrolli ning pärast tulemuste saabumist otsustatakse menetluse edasine käik.


Praeguseks on selgunud, et kõnealune kanepikasvandus kannab nime Põhjaõis ja Delfi käis seda viimati kaemas 2. novembril.