Kogu sündmusteahel sai alguse eile juba kell 10.42 hommikul, kui politsei sai teate selle kohta, et Linnamäe teel ühe kaupluse juures on mees naisele kallale tunginud.

Selgus, et 35-aastane Vladimir on oma eksnaist rünnanud ja talle vigastusi tekitanud. Ühtlasi oli ta ähvardanud nii end kui eksabikaasa granaati kasutades ära tappa. Kui politsei sündmuskohale jõudis, oli Vladimir juba lahkunud. Vägivalla ohvriks langenud naisele anti esmaabi ja ta toimetati haiglasse uuringutele.

Põhja prefektuuri operatiivjuht Valdo Põder rääkis tänasel pressiüritusel, et selle sündmuse järel ilmnesid päris mitmed uued riskid.

„Me ei teadnud, kuhu see mees läks. Tal oli kaasas granaaditaoline ese ning tema seisund oli selline, et mingil ajahetkel võinuks ta ähvarduse teoks teha. Oli oht paljude inimeste elule ja tervisele. Sellest lähtuvalt pidime hakkama planeerima väga erinevaid tegevusi kogu linnas,“ rääkis ta.

Umbes poole tunniga oli politseinikele teada esimene aadress, kus mees viibida võib. Tegemist oli tema elukohaga Linnamäe tee 9-kordses majas. Korter võeti valve alla, kuid puudus kinnitus, et Vladimir seal redutab. Politsei oli siiski valmis reageerima, kui mees peaks koju saabuma.

Edasi selgus, et Vladimir kasutab igapäevaselt sõiduautot, mis leiti Läänemere 62 eest. „Kuna antud majas asub mehe lähedaste elukoht ja teadsime,et need lähedased ei viibi hetkel Eestis, siis oli tõenäoline, et mees varjab end seal korteris. Fokuseerisime jõud sinna, Linnamäe korterile jätsime ka valve peale,“ kirjeldas Põder.

Operatsiooni olid kaasatud demineerijad, politseikoerad, kiirreageerijad, läbirääkijad, päästeamet ja kiirabi. „Toetudes pommiekspertide arvamusele, otsustasime evakueerida nelja korruse inimesed (6-9. korrus) samas trepikojas,“ rääkis Põder. Kokku oli ohupiirkonnas olevates korterites kodus kolm inimest.

Vladimiril oli aktiivses kasutuses kolm telefoninumbrit, kuid kõik need olid välja lülitatud. Läänemere tee 62 asunud korteri lauatelefonile ka keegi ei vastanud. „Samas viitas auto leidmine ja muu info sellele, et Vladimir võib ikkagi olla selles korteris ja ta ei taha politseiga suhelda,“ ütles Põder.

„Eriüksus murdis korteri ukse maha. Inimeste ohutuse tagamiseks saatsime sisse kõigepealt pommiroboti, et selle kaameratega korter läbi vaadata. Pärast seda sisenes politseikoer ja siis kiirreageerimisüksus. Korteris meest ei viibinud,“ jätkas ta.

Vladimir kukkus alla eriüksuse silme all

Järgmisena keskenduti aadressile, kus teati elavat üks mehe naissoost sugulane. Politseil oli selleks hetkeks juba info, et samuti Linnamäe teel elav naine teadis hommikusest vahejuhtumist Vladimir ja tema ekselukaaslase vahel.

Politsei võttis Vladimiri sugulasega ühendust ning ta oli väga koostöövalmis ning rääkis korrakaitsjatele perekonna ajaloost ja mida ta sellest hommikusest konfliktist arvab.

„Sellest pikast vestlusest naisega tekkis kahtlus, et Vladimir võib olla ikkagi seal Linnamäe tee aadressil. Vestluse ajal pakkus naine politseile, et politsei tulgu ja veendugu, et Vladimirit pole seal. Võtsime pakkumise vastu,“ rääkis Põder.

Politseinikud jõudsid kella 17 paiku naise korteri ukse taha, koputati, kuid sellest hetkest saadik ei õnnestunud enam naisega kontakti saada. Loetud sekundid pärast koputamist hakkas korterist kostma naise kisa ja karjeid. Politseinikele oli üheselt arusaadav, et korteris olevate inimeste elu võis ohus olla. „Meil polnud teist valikut, kiirreageerijad murdsid ukse maha,“ selgitas Põder.

Korterisse sisenenud kiirreageerijatele avanes vaatepilt, kus Vladimir oli roninud juba üle 8. korrusel asuva rõdu ääre ja teda hoidis kinni korteris viibinud naissoost sugulane. Veel enne kui politseinikud meheni jõudsid, kukkus ta alla.

Hetkel viibib Vladimir haiglaravil ning tema seisukord on Põderi hinnangul parem, kui võiks oodata pärast 8. korruse kõrguselt alla kukkumist. Hetkel pole selge, kas tegemist oli enesetapu- või põgenemiskatsega.

Granaaditaoline ese leiti väljast, kuhu Vladimir oli selle eelnevalt maa sisse kaevanud. Tegemist oli politseinike sõnul õppegranaadiga, mis nägi väga ehe välja.

Vladimir on ka varem kohtulikult karistatud. 2011. aastal mõisteti talle poole aasta pikkune vangistus erinevate episoodide eest, mis kujutasid tema eksnaise ründamist, jälitamist ja ähvardamist.

Hetkel on antud juhtumi suhtes alustatud menetlust kehalist väärkohtlemist käsitleva paragrahvi alusel, mis puudutab esmaspäeva hommikust intsidenti, mille käigus Vladimir oma eksnaist peksis. Asjaolude selginedes võib Vladimiri suhtes alustatud menetluse paragrahv muutuda.