Näiteks ridaelamute puhul soovitatakse asju aknalaual liigutada, et võõrad ei saaks aru, et kuskil majast või korterist on pererahvas pikemaks perioodiks ära läinud.

"Ei tasu kindlasti unustada, et põhimõte „mis ripakil, see ära” toimib hästi ka suvekuudel," kõneles Põhja prefektuuri varavastaste kuritegude talituse juht politseikapten Toomas Jervson.

"Isegi mõneks ajaks aeda järelevalveta jäetud esemetest, mis vähegi väärtust omavad, olgu need metallist kauss, raadio, tööriistad või jalgrats ja muruniiduk, võib väga kergesti ilma jääda. Eriti, kui tegemist on teele lähedal asuva aiaga," rääkis politseikapten.

Soojemate ilmade tulekuga sagenevad vargused korterist, kus sisenetakse avatud akna või ukse kaudu. "Seega iga kord, kui kodunt lahkutakse, tuleb alati jälgida, et uksed lukustatakse ega jäeta aknad praokile või tuulutamisasendisse, isegi siis, kui minnakse ära vaid mõneks minutiks," soovitas Jervson.

Jutt ei käi tema sõnul vaid esimese korruse elanikest, sest eelmistest aastatest on politseil teada juhtumeid, kus siseneti ka kõrgematel korrustel asuvasse korterisse, kas siis kõrvalolevate rõdude või ka katuse kaudu.

"Oli ka selliseid vargusi, kus korterisse tuldi ajal, kui inimene toimetas teises toas või tagahoovis, või öösel, kui pererahvas magas," meenutas Jervson.

Jalgrattad on sageli varaste lemmiksaak

Mida soojemad ilmad, seda enam liigutakse jalgratastega, mis on sageli ka varaste lemmiksaak. Jervsoni sõnul ei tohiks jalgratast kindlasti kuhugi maja, poe kõrvale või trepikotta järelevalveta jätta.

"Ratas tuleb alati lukustada vastupidava, soovitavalt U-kujulise lukuga ning kindlasti läbi raami, mitte läbi ratta," õpetas ta. "Poodi minnes tuleb võimaluse korral jätta ratas valvekaamerate vaatevälja või siis kahekesi olles käia poes kordamööda."

Suvel minnakse sageli puhkama loodusesse või randa, mille puhul on kindlasti oluline, et autosse ei jäetaks väärtuslikke asju nähtavale kohale, sõidukit ei pargitaks kuhugi metsa vahele, kus rahvast ei liigu ja vargal on mugav toimetada.

"Rannas olles ujuma minnes tuleks samuti leida inimene, kes asjadel niikaua silma peal hoiaks," jagas politseikapten soovitusi.