Riigikohus rahuldas Ottokari kaebuse ja mõistis PPA-lt õigusvastaselt teenistusest vabastamise eest välja hüvitise kolme kuupalga ulatuses ehk 4344 eurot, vahendab ERR.

Jõhvis Ida prefdektuuri korrakaitsebüroo liiklusjärelevalvetalituse juhi ametikohal töötanud Ottokarile tegi PPA 2014. aasta septembris ettepaneku teenistuse jätkamiseks Narva politseijaoskonna patrulltalituse patrullpolitseiniku ametikohal.

Teatise kohaselt likvideeriti alates 2014. aasta 1. oktoobrist Ida prefektuuri struktuurist korrakaitsebüroo ning senised liiklusjärelevalvetalituse ülesanded anti Jõhvi politseiosakonna patrulli- ja liiklusjärelevalvetalitusele.

Sama aasta 30. septembri käskkirjaga vabastas PPA Ottokari teenistusest koondamise tõttu, maksis kasutamata jäänud puhkuse hüvitist 26 kalendripäeva eest, koondamishüvitist 10 kuu ametipalga ulatuses ehk 14 480 eurot ja etteteatamistähtajast puudu jäänud 51 tööpäeva eest palka 3835 eurot 20 senti.

Ottokar vaidlustas PPA peadirektori käskkirja Tartu halduskohtus ning taotles käskkirja tühistamist, enda teenistusse ennistamist ja teenistusest sunnitult puudutud aja eest tasu väljamõistmist.

Alternatiivselt palus Ottokar tunnistada vaidlustatud käskkiri õigusvastaseks ja mõista välja hüvitis kohtu äranägemisel.

Ottokar oli üks kaasosaline kurikuulsas taatlemisjuhtumis, kus politsei sisekontroll avastas 2012. aasta märtsis, et taatlemata Stalkeri kiirusemõõtja näidu alusel sai Virumaal ebaseadusliku liiklustrahvi 178 inimest. Asi jõudis ka kohtusse, kuid 2015. aasta detsembris mõistis Viru maakohus kõik politseinikud õigeks.

Süüdistuses heideti neile KarS § 299 lg 1 järgi ette kiirusmõõteseadme kasutamise protokollide võltsimist, mis seisnes selles, et protokolli märgiti seade, mida kiiruse mõõtmisel tegelikkuses ei kasutatud. KarS § 3112 järgi süüdistati neid väärteomenetluses teadvalt ebaseaduslike otsuste tegemises. Alvar Ottokari süüdistati ka võltsimisele ning väärteomenetluses teadvalt ebaõigete otsuste tegemisele kihutamises.

Taatlemisskandaali tõttu PPA peadirektori ametist lahkunud Raivo Küüt ütles peale õigeksmõistvat otsust aga, et hoolimata asjaosaliste politseinike õigeks mõistmisele kohtus pole tema hinnang juhtunule muutunud.

"Minu seisukoht on alati olnud ühene. Politsei käitumine ei pea mitte ainult olema, vaid ka näima inimliku ja professionaalsena. Tol korral kui mina oma otsuse langetasin, politsei käitumine sellele ei vastanud. Politsei ei käitunud vastavalt oma väärtustele. Minu seisukoht pole muutunud," ütles Küüt toona Delfile.