Aastate lõikes on Eesti narkomuulade tabamine Kasemäe sõnul pisut vähenenud, kuid see ei pruugi nii jääda, sest kokaiini käitlemise puhul on täheldatav teatav tsüklilisus.

"Kui majanduses on head ajad, siis tarbimine kasvab, kui majandusel läheb kehvemini, siis langeb ka tarbimine. Seega võib ka hetkel nii Eestis kui maailmas kergelt taastuma hakanud majandus anda tõuke järgnevate narkomuulade tekkeks," ütles Kasemäe Delfile.

Kasemäe lisas, et kindlasti soovib politsei noortele südamele panna, et niinimetatud töö narkokullerina ei ole mõistlik valik.

"Mõne laenu kustutamiseks või paari tuhande euro teenimiseks pakutav tööots kuhugi Ladina- või Lõuna-Ameerika riiki ei ole kindlasti väärt seda, et järgnevad pikad aastad sealses vanglas veeta," lisas politseiametnik.

Keskkriminaalpolitsei andmetel on aga eilse päeva seisuga tänavu maailma eri riikides kinni peetud kokku 25 Eesti kodanikku. Teadaolevalt on neist Ladina-Ameerikas või Lõuna-Ameerikas saabumisel enne hiljuti tabatud tüdrukuid kinni peetud vaid kaks isikut: üks Trinidad ja Tobagos ning üks Prantsusmaal, kuhu isik saabus Brasiiliast.

Peruus Alejandro Velasco Astete del Cusco lennujaamas peeti laupäeva varahommikul kinni eestlannad Anneli (19) ja Anne Maarja (22), kelle käsipagasist leiti ligi kuus kilo kokaiini.

Narkopolitseinikud leidsid rutiinse kontrolli käigus naiste kohvriseinte vahelt 5,8 kilo kokaiini, millega nad kavatsesid lennata Cuscost Lima kaudu Brasiiliasse Rio de Janeirosse.

Anneli ja Anne Maarja suhtes alustati kriminaalmenetlust.

Välisministeerium teatas hiljuti, et võtab Peruu võimudega seos tüdrukutega ühendust. Kuna aga Peruus on Eestiga märkamisväärne ajavahe ning mõnevõrra teistmoodi ajaarvamine, siis võtab sealt ametliku info saamine tihti aega.