Neli nädalat kestnud liiklusohutuskampaania ajal panustas politsei liiklusjärelevalves tavapärasest enam lubatud piirkiiruse ületamiste avastamisse ja ennetamisse nii asulasisestel teedel kui ka maanteel. Kokku avastati sel perioodil 4898 kiiruseületamist. Neist 1778 juhul ületas juht piirkiirust vähem kui 20 km/h, 2944 juhul 20-40 km/h ning 176 korral enam kui 40 km/h. Ca 30% rikkumistest avastati linnades. 4 tabatud kiiruseületajat olid alaealised.

Riho Tänak Politsei- ja Piirivalveameti korrakaitsepolitseiosakonnast rõhutab, et sõidukiiruse valik määrab suuresti ära nii õnnetuse juhtumise tõenäosuse kui ka selle võimalikud tagajärjed kannatanutele. "Kiiruse suurendamine või vähendamine ca 20 km/h ei mõjuta oluliselt kohale jõudmise aega, kuid pikendab tunduvalt auto peatumisteekonda ning lühendab aega, mis juhil ootamatus ohuolukorras reageerimiseks jääb," ütles Tänak politsei- ja piirivalveameti pressiesidnaja vahendusel.

Kui näiteks 50 km/h liikuv sõiduk suudab heade teeoludega peatuda umbes 28 meetri läbimisel, siis kiirusel 60 km/h on sõiduki peatumisteekond samade teeoludega juba 10 m pikem ehk umbes 37 meetrit. Seega, kui esimesel juhul saaks sõidukijuht jalakäijat märgates oma sõiduki ohutult enne jalakäijat peatada, siis teisel juhul (liikudes 60 km/h) sõidab auto samas kohas seisvale jalakäijale otsa kiirusega 40 km/h.

Tänaku sõnul on valesti valitud sõidukiirus ka peamine ühesõidukiõnnetuste põhjus - need on juhtumid, kus juht kaotab liigsuure kiiruse ja valede sõiduvõtete tõttu auto üle kontrolli ning paiskub teelt välja. Juunikuus juhtus 68 inimvigastustega lõppenud ühesõidukiõnnetust, juulis on neid olnud 37.

"Kuigi kampaaniakuu on tänaseks lõppenud, pöörab politsei ka edaspidi piirkiirusest kinni pidamisele tähelepanu, kuna see mõjutab oluliselt liiklusohutust nii asulates kui ka asulavälistel teedel," kinnitas Tänak.

Käesoleva aasta esimese kuue kuuga avastas politsei kokku 20 788 lubatud sõidukiiruse ületamist. Neist kõige enam, 12 008, on juhtumeid, kus juht ületas lubatud sõidukiirust 20-40 km/h. Sellest väiksemaid kiiruseületamisi on avastatud 8037 ja suuremaid 677.

28. juuli seisuga on tänavu liikluses viga saanud 846 inimest ning hukkunud on 46 liiklejat. Kokku on inimvigastustega õnnetusi olnud 654 ning neist 255 on olnud ühesõidukiõnnetused.