Laupäeval kella 16 paiku avastas Värska piirivalvepatrull, et kaks meest liiguvad jalgsi Saatse saapas, mida tohib läbida üksnes sõidukiga ja peatumata. Mõlemad mehed peeti Sesniku küla lähistel kinni ja viidi asjaolude selgitamiseks kordonisse.

Piirivalve teenistuskoer tuvastas maastikul meeste teekonna ning jälgede uurimisel veenduti, et mehed olid ületanud Venemaa territooriumile jäävas Saatse saapas ebaseaduslikult ajutist kontrolljoont. Piirivalvurid tuvastasid, et üks meestest oli 31-aastane Eesti kodanik, teine 44-aastane Eestis elav Venemaa kodanik. Eesti ja Venemaa piiriesindajate kohtumisel kinnitasid mõlemad, et toime on pandud ebaseaduslik kontrolljoone ületus. Kummalegi mehele määrati riigipiiriseaduse rikkumise eest 100-eurone rahatrahv.

Piirivalvebüroo juht Tamar Tamm selgitas, et täna on Saatse saabas Venemaa territoorium, kuid kahe riigi piiriesinduste vahel sõlmitud kokkuleppe järgi võivad Eesti elanikud ja külalised Saatse saabast läbivat teed teatud tingimustel kasutada. „Saatse saapasse saabumisel tuleb tähelepanelikult jälgida liiklusmärke ja hoiatussilte, mis keelavad teelõigu läbimist jalgsi. Ka sõidukiga liikudes ei tohi ses piirkonnas masinat seisma jätta ega teelt välja keerata, vaid kogu teelõik tuleb läbida peatumata,“ märkis Tamm.

Eile õhtupoolikul tuvastasid Saatse kordoni piirivalvurid seiresüsteemidega kolme inimese liikumise piirirežiimi alas. Sündmuskohale liikus asjaolusid kontrollima mitu piirivalveekipaaži, kes pidasid kinni kolm piirialal olnud noorukit. Selgus, et tegu oli kohalike noormeestega vanuses 13–15 aastat. Piirivalvurid selgitasid noortele, miks piirirežiimialas viibida ei tohi, kuidas ajutine kontrolljoon kulgeb ning millised hoiatusmärgid annavad märku piirialale jõudmisest.

Piirivalvebüroo juht märkis, et nii kohalikel elanikel kui piiriäärseid paiku külastavatel inimestel on targem eksimuste vältimiseks endale selgeks teha ja kindlasti ka oma lastele selgitada, mida piiriäärsed tähised ja hoiatusmärgid tähendavad. Piirialale lähenemisest annavad märku kollasel taustal hoiatussildid, millest edasi minna ei tohi. Sealt kümmekond meetrit edasi, Eesti Vabariigi piiriposti juures seistes ollakse piirirežiimi alas, kus kõrvalised inimesed ei tohi viibida. Punase-rohelisetriibulise Venemaa piiriposti juures olles on inimene aga juba ebaseaduslikult ületanud ajutist kontrolljoont,“ kirjeldas Tamm.

Tänavu on piirivalvurid Eesti ja Venemaa vahelisel kontrolljoonel tuvastanud 54 piirirežiimi rikkumist ja 9 ebaseaduslikku piiriületust, neist valdav osa piiriveekogul.