„Kuigi meil oli päästejuhtumeid ka merelt, tuli siiski kõige rohkem piirivalvuritel päästa inimesi Peipsi järvelt, kus kalastajad kaotasid udus või tihedas lumesajus suunataju ega leidnud tagasiteed kaldale,” rääkis politsei-ja piirivalveameti mereturvalisuse talituse juhi Kalmer Sütt.

Tema sõnul oli võrreldes eelmise talvega palju ka selliseid hädaolukordi, kus inimesed läksid järvele saanidega sõitma ja jäid seal jää ja lume vahel olnud veekihi tõttu lihtsalt kinni.

„Selle talve jooksul oli meil detsembris üks juhtum Põhja-Eestis Kunda lähedal, kus inimene läks merele kalale ning hukkus. Lääne- Eestis Kihnu saare kandis päästsid piirivalvurid kaks hädasolijat. Tänaseni on kadunud kaks suusatajat, kes märtsi lõpus suundusid suuskadega Kaberneeme tipust väikesaarte peale,“ rääkis politsei-ja piirivalveameti mereoperatsioonide büroo juht Madis Järv.

„Möödunud nädalavahetusel päästeti Praga jõelt 4 inimest, kes olid paadiga sõitma läinud, kuna paadil kukkus mootor vette, jäid nad paadiga kalda äärde kinni. Paat inimestega leiti Emajõe ja Kallijõe ristilt. Keegi viga ei saanud ja abivajajad pukseeriti Varnja kordonisse,“ rääkis Järv ja paneb inimestele südamele, et oluline on, et kindlasti tuleb veekogule minnes kasutada päästevesti ja järgida kõiki ohutusnõudeid. Tähtis on ka oma minekust teavitada lähedasi ja lähimat kordonit.

Aprilli esimesest nädalast on jääle minek keelatud kõigil piiriveekogudel. Keeld kehtib kuni jää täieliku sulamiseni.

2008 detsembrist kuni 2009 märtsini päästeti merel ja piiriveekogudel 62 inimest ja hukkus 6 inimest.

Infot jääolude kohta on võimalik saada ka politsei-ja piirivalveameti klienditelefonilt 612 3000.