Piirivalve sai täna teate, et Kallaste linna ja Omedu küla vahelisel alal on Peipsi järve jäässe tekkinud jäälõhe ning kalurid on järvele lõksu jäänud, teatas piirivalveameti pressiesindaja.

Piirivalve sai juhtunu kohta teate kell 11.06, kui üks jäälõhe taha jäänud kaluritest piirivalvele helistas. Läänetuul oli Kallaste linna ja Omedu küla vahelisel alal lahti lükanud jääprao. Jääpragu oli kaldast 400 meetri kaugusel, selle laius oli kuni 300 meetrit.

Piirivalve hõljuk, mis oli järvel jääluuret teostamas, sõitis sündmuskohale ning päästis jäält 34 inimest. Päästeoperatsioon lõppes kell 15.00.

Ilmaolud on muutlikud ning isegi tugeva jää tingimustes ei ole välistatud pragude ja lahvanduste tekkimine.

Piirivalve ei soovita minna Peipsi järve jääle Omedu jõest kuni Varnja külani. Need, kes soovivad järvele kalastama minna, peaksid seda tegema Mustveest põhja poole jääval alal, kus jääolud on oluliselt paremad.

Peipsi järvel tohib minna kuni nelja kilomeetri kaugusele kaldast. Jääleminek on lubatud ainult jalgsi. Järvele väljumine ja sealt saabumine tuleb kindlasti registreerida lähimas piirivalvekordonis. Järvele minnes tuleb selga panna päästevest, võtta kaasa jäänaelad, mobiiltelefon ja navigatsiooniseade (GPS). Infot jääolude kohta saab lähimast piirivalvekordonist.