Tartu vangla leidis, et praegu nelja-aastast vangistust kandev ja varem neli korda kriminaalkorras karistatud Andre Joonas (40) tuleks allutada karistusjärgsele käitumiskontrollile koos lisakohustusega mitte tarvitada alkoholi ega narkootikume, vahendas ERRi uudisteportaal.

Joonas keeldus kohtus kategooriliselt karistusjärgsest kontrollist ning märkis, et see on tema teistkordne karistamine asja eest, mida ta pole toime pannud.

Kohus leidis, et kuigi formaalselt on Joonase kontrolli alla määramiseks alused olemas, siis sisuliselt olukorda hinnates puudub tal kindel elukoht ja töökoht ehk kriminaalhoolduse rakendmise esmane alus ehk koht, mille järgi kriminaalhooldus käivituks ja legaalne sissetuleku allikas, mis tagaks minimaalse materiaalse aluse seadusekuuleka elu jaoks.

Kohus leidis, et karistusjärgse kontrolli rakendamine on mõeldav, kui isik on ise sellele orienteeritud ja motiveeritud, kuid Joonase suhtumist ja käitumismustreid arvestades pole see mõeldav nagu ka tema enne tähtaegne vanglast vabastamine.

Kohus tõdes, et eelnevat arvesse võttes pole Joonasele käitumiskontrolli määramine põhjendatud.