Riigi peaprokuröri Lavly Perlingi sõnul on perevägivallaga seotud kuriteoteadete arv varasemate aastatega võrreldes suurenenud, sellest saab järeldada, et ühiskond on aru saanud, et perevägivald on vägivald. Samas ei ole perevägivalla kriminaalmenetluste arv suurenenud.

„Alati ei ole kriminaalmenetlus parim lahendus, see on viimane võimalus,“ selgitas Perling ja lisas, et ennekõike tuleb vägivalda vähendada ning selleks on vaja terviklahendusi. „Meil on vaja, et kannatanud saaksid riigilt abi ja vägivaldurid saaksid oma probleemile lahenduse.“

Peaprokurör ütles, et vägivallatsejad tuleb suunata abi otsima ning iga kord pole kriminaalmenetlust vajagi, sest see ei pruugi lahendada peres vägivallani viivaid probleeme. „Keegi ei käi ja ei kontrolli, mida see tingimisi karistus sellele perele tegelikult tähendab,“ nentis Perling.

Perling lisas, et perevägivalla probleemide lahendamisele aitab kaasa samasugune politseinike ja prokuröride spetsialiseerumine, nagu lastevastase seksuaalkuritegevuse juhtumite puhul on otstarbekaks osutunud.

Justiitsminister Andres Anvelt lisas aga, et alati ilma kriminaalmenetluseta ei saa. „Vägivallale peab reageerima nii, nagu vägivallale peab reageerima,“ sõnas Anvelt.

Perevägivalla vähendamist nimetas Anvelt üheks alanud aasta prioriteediks.

Politsei- ja piirivalveameti peadirektori asetäitja Priit Pärkna sõnul on keskmine perevägivallas kahtlustatav keskealine töötu keskharidusega mees, kes elab kannatanuga koos. Sageli mängib oma rolli ka alkohol.

66% perevägivallast pannakse toime endiste või praeguste elukaaslaste suhtes. 16% juhtudest paneb vägivallateo toime vanem lapse suhtes ja 10% laps vanema suhtes (enamasti täiskasvanud järeltulija eaka vanema suhtes).

Justiitsministeeriumi analüüsitalituse juhataja Jako Salla sõnul mõjutab registreeritud vägivallakuritegude arvu lisaks toime pandud reaalsete tegude arvule ka kuriteost teatamine ja samuti politseipraktika, korrakaitsjate suhtumine – kas näiteks ohver suunatakse avaldust esitama.

Perevägivallaga seotud tapmiste arv vähenes võrreldes üle-eelmise aastaga 19-lt 10-le.