Teemat kajastab lähemalt kolmapäevane "Pealtnägija", mis reklaamis seda esmaspäeval oma Facebooki-lehel. Tartu maa-, haldus- ja ringkonnakohtu pressiesindaja Krista Tamm ütles Delfile, et psühhiaatri hinnangul on ravi olnud edukas ning mees ei vaja enam statsionaarset sundravi. Seetõttu asendati Tartu maakohtu 13. novembri 2012 määrusega psühhiaatriline sundravi ambulatoorse sundraviga.

"Kohus arvestas süüdlase varasemat elukäiku, tema esinemist kohtuistungil, arstliku komisjoni arvamust ning raviarsti kohtus antud ütlusi," ütles Tamm.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Kristina Kostina ütles aga, et prokuratuur on vaidlustanud kohtu otsuse kõigis kohtuastmetes, kuid kuna kriminaalmenetlus on lõppenud, puudub prokuratuuril pädevus asjaga edasi tegeleda.

Ravi kestab edasi

Tamm rõhutas, et statsionaarse sundravi asendamine ambulatoorsega ei tähenda ravi lõpetamist ja õigusvastase teo toimepannud isiku kontrollimatut vabadusse laskmist - isik saab psühhiaatrilist ravi edasi, kuid ei viibi enam kinnises raviasutuses.

"Kui isik on pannud õigusvastase teo toime süüdimatus seisundis, on oma vaimse seisundi tõttu ohtlik endale või ühiskonnale ja vajab ravi, määrab kohus talle psühhiaatrilise sundravi. Rõhutamist väärib, et sundravi näol ei ole tegemist karistusega, mille kestuse määrab isiku süü suurus. Sundravi puhul on tegu mittekaristusliku mõjutusvahendiga, mille eesmärgiks ei ole karistamine, vaid jätkuvalt ohtliku isiku ravile allutamine," lisas ta.

"Iga kahe nädala tagant peab Valdek käima raviasutuses visiitidel. Seal toimuvad vestlused psühhiaatri ja psühholoogiga, talle antakse vajalik kogus ravimeid ning tehakse analüüse," selgitas Tamm. Mehe tervislik seisund on tema sõnul pideva jälgimise all ning vajadusel suunatakse Valdek tagasi statsionaarsele ravile.

Tamme sõnul saabub mõne isiku puhul ravimisel edu kiiremini, mõne puhul aeglasemalt, mõnel juhul sootuks mitte. "Kui tutvuda ringkonnakohtu tasandil tehtud kohtulahenditega, siis on isikud reeglina jäänud siiski statsionaarsele ravile. Antud kaasust võib pidada selles kontekstis pigem erakorraliseks. See ei muuda siiski fakti, et ravi oli efektiivne," selgitas Tamm.

Pussitas noore sünnipäevalise surnuks

2011. aasta septembris hakkasid noored sünnipäevalised Valdeku eramu taustal fotosid tegema. Selle peale mees ärritus, tema ja noorte vahel tekkis sõnelus ning ühel hetkel lõi Valdek terariistaga kaks korda Karmot, kes kohapeal suri.

Tapjat tundvad Sindi inimesed iseloomustasid toona meest kui sõbralikku, viisakat ja rahumeelset meest, kellest on sellist tegu võimatu uskuda. Kohtuarstid leidsid aga, et mees on vaimselt haige, ega vastuta oma tegude eest ja nii määrati Pärnu maakohtu 14. märtsi 2012 määrusega Valdekule sundravi kinnises asutuses.

Statsionaarne sundravi asendus ambulatoorsega 2012. aasta novembris ning nüüd töötab mees rekkajuhina.

Teemat lahatakse ka homses ETV saates "Pealtnägija".