Põhja politseiprefektuuri narkotalituse juhi, vanemkomissar Kaido Kõplase sõnul on probleem laiaulatuslik ning narkoäriga on vahele jäänud teiste seas 16-aastane peastarvutamise meister ning noormees, kelle keskmine hinne on 4,7.

Politsei on muuhulgas paljastanud narkovõrgustiku, mille stammkundedeks olid eesti nimedega koolitüdrukud Koplist. Kanepiäri niite tõmbasid seal kolm vene nimega poissi, kellest üks oli 6.klassi lõpetanud 16-aastane ja kaks 15-aastast 8. klassi õpilast. Neist üks oli veel paar aastat tagasi tubli jalgpallur, omavanuste liigas linna väravalööjate TOP 10-s.

"Üha rohkem tabame selliseid isikuid. 16-aastane ei saa aru, mida tähendab tingimisi karistus. Näiteks 17-aastane poiss jäi vahele ja sai 3 aastat tingimisi, aasta pärast jäi uuesti vahele. Seejärel määrati talle miinimumkaristus ehk 6 aastat reaalset vanglakaristust," rääkis narkotalituse juht.

Kõplas leiab, et lapsevanem peaks märkama, kui lapsel tekib ootamatu kulu. "Ilmselt ei anta kõikidele 50-60 eurot nädalas. Pere on neil tihti katki, võib ka vanem välismaal tööl olla".

Diileriks saamisel on Kõplase sõnul üheks motiiviks tekkinud võlad. "Meie 10 alaealist müüjat elavad peost suhu ja on võlgades. Lapsevanemad võiksidki jalutada Viru keskuses ja vaadata, mida noored teevad kaubanduskeskuses. 2008. tammsaare pargis 11 müüjat 2 õhtuga pidasime kinni".

"Pealtnägijale" jagas oma kogemusi 17-aastane narkodiiler Timo. "Olin 12-13-aastane, kui narkootikumidega alustasin. Alkohol oli juba tavaline," ütles Timo.

Timo on 11. klassi õpilane ja narko on tema sõnul ta sõprade elus tavaline. "Kerge on kätte saada, sest müüjaid on palju. Kui minu koolis küsitakse kraami, siis võin 10-15 minutiga anda, sest tean mitut müüjat. Kui ühel ei ole, siis on teisel kindlasti."

Timo hinnangul noorte seas heroiini ja muid sellelaadseid meelemürke ei tarvitata. "Kõige levinum on kanep ja siis tuleb ecstasy ja amfetamiin." Gramm kanepit maksab tema sõnul 20 eurot ja selle kogusega võib noor inimene terve päev lihtsalt istuda kodus ja seda suitsetada.

Amfetamiin maksab 14 eurot gramm. "Tavaliselt on see ka väga, väga halb kraam, mida võib saada 14 euro eest. Aga muidu on 20 eurot gramm. Seda jätkub nagu kaheks lennuks. Ecstasy maksab 6 eurot tablett," rääkis Timo. Tema sõnul toimuvad tehingud väljaspool kooli, materjal on kodus või sõbra käes.

Raha saadakse diileri sõnul vanematelt ja müüakse isiklikke esemeid, näiteks telefone. "Olen isegi müünud oma telefoni, et narkootikume osta.

Timo sõnul hakatakse diileriks seetõttu, et noortele meeldib olla kuulus ja popp.