Rõhu all külmutatud maagaas soojeneb - tsisternis on gaas vedelal kujul -152kraadi juures - ning selle paisumine tekitab plahvatusohu, rääkis Lõuna-Eesti päästekeskuse pressiesindaja Marek Kiik.

"Praeguse seisuga on leitud kanal, mille kaudu gaas välja lasta, kuid esmalt tuleb sealt õhk eemaldada. Sellega tegeldakse."

Vaata pilte:

Kohal on Tartu ja Jõgeva päästekomandod, kokku umbkaudu 15 päästeametnikku. Lisaks keskkonnakaitse esindajad ja politseinikud, kes ala piiravad, et inimesed sinna ligi ei pääseks.

Päästeteenistus palub inimesi õnnetuspaigast eemale hoida, sest plahvatuse korral tekkivad purustused on äärmiselt ohtlikud.

Täna kell 6.12 teatati, et Mustvee linna lähedal Kasepää vallas Raja külas Jõhvi-Tartu-Valga mnt 76 km on Poola päritolu transiitveok, mille veoseks on maagaas (19 tonni), kraavi sõitnud. Õnnetuspaigale saadeti päästjad Jõgeva, Mustvee ja Palamuse komandost ning päästetöid sõitis juhtima Jõgeva operatiivkorrapidaja. Sündmuskohale suundus ka Tartu meeskond koos keemia erivarustusega.

Päästjad selgitasid, et küljel olevast tsisternist gaasi ei leki. Kuna soojenev gaas paisub, siis tekitab see plahvatusohu. Päästetööde juhi hinnangul on tulekahju tekkimisel ohuala kuni 800 meetri raadiuses, lähimad elamud asuvad sündmuskohast 200 meetri kaugusel. Plahvatusohu tekkimisel viiakse lähipiirkonnas läbi evakuatsioon.

Praegu hindavad päästjad koostöös spetsialistidega olukorda ning otsivad võimalusi rõhu all oleva gaasi välja laskmiseks.

Kiik ütles Kuku raadiole, et paraku muud lahendust ilmselt pole, kui gaas atmosfääri lasta, õnneks on tuule suund soodne, kui gaasipilv tekib, siis ei liigu see elumajade, vaid metsa poole.

Liiklus on piirkonnas Mustvee linna ja Raja küla kaudu ümber suunatud ning seda reguleerib politsei. Kergelt viga saanud veoauto juhile anti traumapunktis esmaabi.

Päästeteenistus palub inimesi õnnetuspaigast eemale hoida, sest plahvatuse korral tekkivad purustused on äärmiselt ohtlikud.