Harjumaal sõitsid päästjad eilse päeva jooksul kümnel korral kulupõlengut kustutama. Tallinnas oli kaheksal korral tegemist kulu ning kümnel puhul lõkete ja süttinud prügikastidega, teatas Põhja-Eesti päästekeskus.

Põlvamaa

Eile kell 15.27 põles Põlva vallas Miiaste külas 0,65 hektari ulatuses kulu, mis kohale saabunud päästjate poolt materdamise teel kustutati. Päästetööde juhi hinnangul sai põleng alguse hooletust prahi põletamisest.

Tartumaa

Eile kell 23.29 põles Tartu linnas Nõlvaku tänaval 75 ruutmeetri ulatuses kulu ja põõsastik, mis kohale saabunud päästjate poolt kustutati.

Valgamaa

Eile kell 13.30 põles Sangaste alevikus väikeses ulatuses kulu, mis kohale saabunud päästjate poolt kustutati.

Lõkkest süttinud kulupõleng ohutas elumaja

Eile kell 14.11 teatati, et Helme vallas Karjatnurme külas on okste lõkkes põletamisest süttinud kulu ja tuli ohustab lähedal asuvat elumaja. Tänu kohale saabunud päästjate kiirele ja oskuslikule tegutsemisele piirati tule levik ja kustutati tulekahju kella 15.33-ks lõplikult.

Viljandimaa

Eile kell 17.34 põles Tarvastu vallas Porsa külas 600 ruutmeetri ulatuses kulu, mis kohale saabunud päästjate poolt kustutati.

Eile kell 11.41 põles Viiratsi vallas Vana-Võidu alevikus väikeses ulatuses kulu, mis kohale saabunud päästjate poolt materdades kustutati.

Eile kell 19.54 põletati Pärsti vallas Kiisa külas kulu. Kohale saabunud päästjad kustutasid 0,5 hektari ulatuses põlenud heinamaa. Kulupõletamise keelust üleastuja isikuandmed fikseeriti.

Võrumaa

Eile kell 13.06 süttis Sõmerpalu vallas Mustja külas valveta jäetud lõkkest kulu. Päästetöötajad kustutasid 0,1 hektari ulatuses põlenud vana heina ning põlengu põhjustanud lõkke. Juures olnud inimestele selgitati lahtise tule tegemise ohutusnõudeid.

Saaremaa

Eile õhtul põles Kuressaares Roomassaare teel kulu ja kadastik 20 ruutmeetri suurusel alal

Raplamaa

Eile õhtul põles Kohila vallas Pahkla külas kulu 0,02 hektaril ning Vana-Vigalas 10 ruutmeetrisel alal

Läänemaa

Eile õhtul põles Haapsalus Kiltsi teel kulu 100 ruutmeetril

Hiiumaa

Eile õhtul põles Kärdlas kulu 30x40m suurusel alal

Alates 12. märtsist on kulu põletamine kõikjal Eestis keelatud ning keelust üleastujaid ootab rahatrahv kuni 18 000 krooni, samuti tuleb kulupõlengu põhjustajal tasuda tekitatud keskkonnakahju,

Ka lõkkest võib kergesti kulu süttida ning seegi tegevus on ohtlik ning nõuab ettevaatlikkust. Lahtist tuld ei tohi teha hoonetele lähemal kui 15 meetrit ja metsale lähemal kui 30 meetrit. Lõkkease tuleb ümbritseda mittepõleva pinnasega ja hoida käepärast esmased tulekustutusvahendid. Ohutusnõuete vastu eksimine võib samuti kaasa tuua suure rahalise karistuse, teatas Põhja-Eesti päästekeskus.

Kui keegi märkab tikutõmbajat siis soovitatakse talle teada anda, et päästekeskuse töötajad korraldavad kulupõletajate avastamiseks pidevalt reide. Keelust üleastujaid ootab kuni 18 000 krooni suurune rahatrahv.

Kulupõlengud on ohtlikud mitmel põhjusel:

• Tema leviku kiirus ja ulatus on ettearvamatu. Ootamatu tuulepuhang võib kulutule intensiivsust ja liikumise kiirust mitmekordselt suurendada ning tõhusa kustutamise praktiliselt võimatuks muuta.
• Kulutule tõttu võivad kannatada saada nii kahjutule teele jäänud hooned, elektripostid kui ka liikumisvõimetud looma-ja linnupojad.
• Kulutulest võib väga lihtsalt saada metsatulekahi, mille kustutamine võib võtta päevi või ka nädalaid

Möödunud aastal toimus Eestis ligi 2000 kulupõlengut, mille tagajärjel süttis 40 hoonet. Üks inimene hukkus.