Õppus toimub Põhja-Eesti päästekeskuse, häirekeskuse Põhja-Eesti keskuse, Tallinna kiirabi ja Ülemiste veepuhastusjaama ühisõppusena, teatas Põhja-Eesti päästekeskus.

Eesmärk on harjutada koostööd objekti personaliga ning samuti ametkondade vahelist koostööd ohtlike ainetega juhtunud õnnetuse likvideerimise juhtimisel.

Lisaks ühistele eesmärkidele kinnistavad päästjad käitumist spetsiifiliste keemiaõnnetuste korral – sündmuskoha planeerimist (s.h pesukoha moodustamist kannatanutele ja päästjatele), ohtlike ainete mõõteseadmete kasutamist, lekke sulgemist jms.

Põhja-Eesti Päästekeskuse korrapidamisbüroo juhataja Andre Tammiku sõnul on õnnetused ohtlike ainetega küll üsna harvad, kuid ka väikesed õnnetused võivad olla väga traagiliste tagajärgedega niikeskkonnale, ümberkaudsetele inimestele kui ka päästjatele endile. „Et keemiaõnnetusi vältida tuleb suur osa ennetavast tööst ära teha ohtlike ainetega tegelevatel asutustel endil, kuid vähem tähtsad pole ka päästjate spetsiifilised oskused ja valmisolek taoliste õnnetuste likvideerimiseks,“ lisab Tammik.

Õppuse legend näeb ette, et veepuhastusjaamas toimub tööprotsessi käigus avarii, mille tagajärjel täitub hoone kloorgaasiga. Õnnetuse hetkel on ruumis väike ekskursioonigrupp, kes jääb hoonesse lõksu.