22. septembril Tallinna lahel merepääste I astme koolituse käigus juhtunud tööõnnetused, milles sai viga kolm päästjat, põhjustas Revali Merekooli instruktori eksimus.

Päästeameti tööõnnetuse uurimise kokkuvõtte kohaselt võttis instruktor põhjendamatu riski suure reisilaeva ristlainetesse sõitmisel, valides vale sõidukiiruse või tehnika ristlaine läbimisel, arvestades koolitatavate vähest meresõidu kogemust. Sama hinnangu juhtunule andis Ohutusjuurdluse keskus.

„Päästjatega juhtunu on äärmiselt kahetsusväärne ja me soovime päästjatele kiiret paranemist ja tööpostile naasmist. Meie jaoks oli juhtunu õppetund, millest tulevikuks õppida. Revali Merekool on juba teinud samme sarnaste juhtumite edaspidiseks vältimiseks, täiendades muuhulgas veelgi ohutusalast juhendamist,“ ütles Revali Merekooli tegevjuht Tanel Hinno.

Päästeameti päästetööde osakonna juhataja Heiki Soodla sõnul jätkatakse koostööd Revali Merekooliga. „Koos Revali Merekooliga on üle vaadatud õppekava, käidud kohapeal koolituse ja ohutuse taset hindamas. Ei ole meil põhjust arvata, et sarnased intsidendid Revali Merekoolis jätkuvad, mistõttu Päästeamet jätkab koolituste tellimist,“ ütles Soodla.

20.-23. septembrini toimus Revali Merekoolis merepääste I astme koolituse kolmas kursus, kus osales ühtekokku 14 päästjat. Koolituse praktilise osa käigus 22. septembri hommikul suunduti Tallinna lahele, et demonstreerida ja selgitada paadi käitumist kõrges lainetuses, kasutades selleks Tallinna ja Helsingi liinil sõitvate laevade ahtrilaineid. Kella 10.50 ajal kukkus laineharjalt maandumisel saadud löögist ühes paadis kolm päästjat ning said viga. Õnnetuse hetkel oli paadis viis päästjat ja kaks instruktorit ning laine kõrgus oli kuni kolm meetrit.

Kahe päästja vigastused kvalifitseeriti raskeks tööõnnetuseks, ühel päästjal kergeks tööõnnetuseks. Viga saanud päästjatest kaks töötavad Nõva ja üks Kunda komandos ning täna on kõik kolm teenistujat kodusel ravil.

Päästeamet teavitas Tööinspektsiooni toimunud kahest raskest tööõnnetusest 23. septembril.

Päästeamet korraldas tänavu riigihanke merepääste I astme koolituse sisseostmiseks, mille võitis AS MSCA ehk Revali Merekool. Merepääste koolituse korraldamine on seotud Päästeameti merepäästevõimekuse suurendamisega ning see on esimene kord, kui Päästeamet Revali Merekoolilt koolitust ostab.

Kokku on planeeritud viia läbi merepääste I astme kursus kaheksale koolitusgrupile. Õnnetusjuhtum leidis aset kolmanda kursuse koolitusel.