Nagu eelnevast näha, siis kõige enam väljakutseid saadi Lääne-Eestis, saartel ja Pärnus. Hiiumaal rebis tuul ühel majal pool katust, mis omakorda kukkus autode peale. Rohuküla sadamas tõusis veetase nii kõrgele, et seal parkinud autod jäid vee sisse. Haapsalu külje all tuli merevesi Fra Mare Thalasso Spaa parklasse. Pärnus suleti kõrge veetaseme tõttu Mere puiestee, teatas päästeamet.

Riigi ilmateenistuse prognoosi kohaselt tuleb nii täna kui homme jätkub tugev tuul ning mereveetase võib tõusta. Ilmaennustusest ja ka möödunud ööpäeva sündmustest lähtuvalt soovitab Päästeamet jätkuvalt hoida ennast kursis ilma- ja mereveetõusu prognoosidega. Ilmateenistuse leheküljelt saate värsket informatsiooni, ilmakaart annab väga hea ülevaate merevee seisust erinevates sadamates. Rannikualadel elavad inimesed peaksid ennast kurssi viima ka sellega, milline mereveetase võib neile ohtlikuks muutuda. Seda saab lihtsalt teha Maaameti kaardirakenduste abil. Sellelt leheküljelt saavad kõik viia ennast kurssi oma kodukoha põhiselt.

Lääne päästekeskuses kogunesid täna, 5. detsembri keskpäeval kõik ametkonnad vahetamaks üksteisega vajalikku informatsiooni, et olla võimalikeks probleemideks valmis ning lahendada olemasolevaid. Kõik koostööpartnerid jälgivad pidevalt olukorda ja on valmis reageerima tugevast tuulest põhjustatud päästesündmustele. Vajadusel on nn tormibrigaadid välja pannud ka teised ametid ja omavalitsused.

Paneme kõigile südamele, et käitumisjuhised, mida oleme kõigile jaganud on siiski teie enda huvides. Päästeamet palub vältida katastroofiturismi üleujutuspiirkondadesse, kuna see võib olla ohtlik teile endile ning takistada ka operatiivteenistuste tegevusi. Ajutiselt paigaldatud liiklusmärgid ei ole pandud tänavatele niisama, nende eiramine on liiklusseaduse rikkumine ning ka karistatavad.

Tugevast tuulest ja veetasemest tingitud olude puhul käituge nii:

• ärge parkige oma sõidukeid üleujutusaladele! Parkige oma autod kõrgmatele kohtadele ja puudest eemale, võimalusel garaaži;

• tundke huvi oma vanemaealiste lähedaste ja sõprade vastu, kas neil on kõik korras või millist abi nad võiksid vajada;

• õuest korjake kokku kerged ja lahtised esemed;

• mõelge põhjalikult läbi oma väljasõidud ja võimalusel lükata need edasi ilma paranemiseni;

• väljas liikudes ja autoga sõites tuleb olla äärmiselt ettevaatlik, kuna tormiga võib murduda puid ja teeolud halveneda;

• kui sõit on vältimatu, tangi auto ning võta kaasa laetud mobiiltelefon;

• arvestada tuleb elektrikatkestustega ning laadida täis oma mobiiltelefonide akud;

• neil, kel joogivesi sõltub elektrist, tuleb mõelda vee varumisele.

Hädaabi saamiseks ning otsest ohtu kujutavatest purustustest teatage hädaabinumbril 112.

Elektrikatkestustest tuleb teatada Elektrilevi rikketelefonil 1343.

Infot teeolude kohta saab maanteeinfo numbrilt 1510.

Juhiseid saab:

Päästeala infotelefonilt 1524

http://paasteamet.ee/et/kodanikule/loodusjoud/torm.html

https://www.facebook.com/paasteamet

https://twitter.com/paasteamet