Lõuna prokuratuuri pressiesindaja Kauri Sinkevicius ütles Delfile, et lisaks vallajuhtidele pidas kriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo kahtlustavatena kinni veel kaks inimest.

"Politsei esitas kahtlustatavatele esialgsed kahtlustused omastamist käsitleva paragrahvi järgi. Ühele kahtlustatavale esitati kahtlustus ka usalduse kuritarvitamist käsitleva paragrahvi järgi," selgitas Sinkevicius.

Pärast kinnipidamisi teostati läbiotsimised kahtlustatavate töö- ja elukohtades ning nendega seotud äriühingutes. "Kriminaalmenetluse käigus kontrollib politsei muuhulgas ühe kinnistu ja Sangaste lossi omandisuhetega seotud tehinguid ning kokkuleppeid," ütles Sinkevicius.

Täna kella 16.20 ajal oli Otepää vallavalitsuse hoone juures veel üks politseiauto ja uurimistoimingud valitsuse ruumides paistsid lõppenud olevat.

Kriminaalmenetlus on algusjärgus ja kahtlustuste kontrollimiseks kogub politsei veel täiendavaid tõendeid.

Otepää valla kommunikatsioonijuht Monika Otrokova ütles Delfile, et nii Tamberg kui Lepik olid eile tööl, ent täna kella 15 ajal neid enam majas ei olnud.

Varasemalt tänasel päeval olid vallavalitsusse tulnud tulnud temale tundmatud mehed, kes end ei tutvustanud, ja soovinud kohtuda vallasekretär Janno Sepaga.

Vallasekretär Sepp ütles Delfile, et tema ei saa juhtunut kommenteerida.

Kajar Lepiku ja Kaido Tambergi telefonid on arusaadavatel põhjustel väljalülitatud.

2018. aasta märtsis avaldati Kanal 2 saates "Radar" lugu sellest, kuidas vallavanem Tamberg kasutas ära oma positsiooni, et Sangaste lossi oma perele omastada. Tamberg kaebas seepeale meediakanali kohtusse, ent kohus hagi ei rahuldanud.

Sangaste lossiga seotud tehingutest kirjutas aasta hiljem ka Äripäev. Leht kajastas rahandusministeeriumi ettekirjutust Otepää vallavanemale, milles käskis leida lahendus 2016. aasta ebaseaduslikule tehingule, kui enne omavalitsuste liitumist otsustas Sangaste valla volikogu võõrandada Sangaste mõisa omanikfirma osakud 714 000 euroga MTÜ-le sangaste Asundused, rakendades viieaastast maksetähtaega.

Rahandusministeeriumi hinnangul sai tehingut käsitleda kui laenu andmist, ent kuna MTÜ Sangaste Asundused ei olnud vallast sõltuv üksus, ei oleks tohtinud talle ka laenu anda ja MTÜ pidanuks osaluse eest tasuma koheselt.

Valimisliidust Ühinenud Kogukonnad 2017. aastal Otepää volikokku ja sealt vallavanemaks valitud Tamberg kuulub 1998. aastast Sotsiaaldemokraatlikku erakonda. Lepik aga ühtegi erakonda kunagi kuulunud ei ole.

Tamberg on alates 1997. aastas on ta tegutsenud Sangaste vallas, kus alguses asus tööle abivallavanemana, hiljem aga juba vallavanemana.