Rumm rääkis täna kohtus, et oli kirjaskandaali keskmes oleval perioodil, ehk 2011. aastal Tallinna linnavolikogu sotsiaaldemokraatide fraktsiooni liige. Toona kasutas Rumm erinevaid elektronpostkaste, sealhulgas ka gmaili oma. Sealtsamast gmaili aadressi pealt aga prinditigi välja sadu tema isiklikke kirjasid.

Kirjade kadumisest sai Rumm alles teada 2013. aasta jaanuaris, kui talle helistas kapo ametnik ja võttis kohtumisel välja paki kirju ning näitas neid Rummile.

Kirjad sisaldasid Rummi sõnul peamiselt sotside tegevust puudutavat infot. Rumm rääkis, et kasutas justnimelt gmaili kontot, sest peale töö lõpetamist riigikogus tema saadiku postkast suleti ning kogu tema kirjavahetus sai tõstetud gmaili kontole.

Rumm oli kirjade lekkimise pärast äärmiselt nördinud ja ütles, et nende kirjade sisu oli kindlasti kaitsmist väärt, nagu on seda kõigi inimeste kirjad.

Praegu Euroopa komisjoni Eesti esinduse juhina töötav Rumm lisas, et ei ole kunagi suurtes kogustes oma meile välja printinud ega ka oma paroole kellelegi andnud või neid kuhugi üles kirjutanud.

Onksioniga puutus Rumm enda väitel kokku vaid põgusalt, kuna Onksion oli sotside fraktsiooni nõunik.

Prokurör Inna Ombler esitas tänasel istungil kohtule ka menetlustoimingute protokolli, mille kohaselt leiti Rummi kirjad Keskerakonna peasekretäri Priit Toobali kabinetist laualt. Ka väitis prokurör, et Toobal suhtles Onksioniga juba siis, kui viimane veel oli sotside liige ja üheskoos arutati muuhulgas ka Onksionile peale ületulemist Keskerakonnas sooja koha leidmist.

Keskerakonda ja Priit Toobalit esindav advokaat Oliver Nääs ütles oma avakõnes, et Onksion tegutses Rummilt kirjade varastamisel omal initsiatiivil. Nääsi sõnul soovis Onksion saada endale Keserakonnas "sooja" kohta, mistõttu lootis ta kirjade hankimise abil seda ka saada. Väidetavalt ei teadnud teised süüdistatavad Onksioni tegevusest midagi.

Saadikud Priit Toobal ja Lauri Laasi eitasid kohtuistungil oma süüd, Ivor Onksion tunnistas end süüdi osaliselt.

Riigiprokuratuur esitas tänavu aprillis keskerakondlastest riigikogu liikmetele Priit Toobalile ja Lauri Laasile süüdistuse kuriteos ning saatis nende kriminaalasja kohtusse. Lisaks on kohtu all ka Ivor Onksion ning juriidilise isikuna Keskerakond.

Toobal ja Laasi said süüdistuse eraviisilisele jälitustegevusele ja sõnumisaladuse rikkumisele kihutamises ning Toobalit süüdistatakse lisaks veel dokumendi võltsimises.

MTÜ Eesti Keskerakond võltsis süüdistus kohaselt dokumente juriidilise isikuna ning Ivor Onksion sai süüdistuse eraviisilises jälitustegevuses ja sõnumisaladuse rikkumises.

Süüdistuse järgi kallutasid Toobal ja Laasi Ivor Onksioni eraviisilisele jälitustegevusele ja sõnumisaladuse rikkumisele ehk mahitasid teda ebaseaduslikult sisenema Hannes Rummi (SDE) meilikontole ja edastama neile seal olevaid e-kirju. Kaitsepolitsei uurimise järgi olevat Onksioni toodud kirjades sisalduv info jõudnud isegi Savisaareni, kirjutas Eesti Päevaleht.