Näiteks Tartu suurüritusel läks kaotsi rohkem kui üks laps/lapsevanem (oleneb, kelle mätta otsast vaadata). Mida teha, et selliseid olukordi ei juhtuks ja milleks olla valmis, kui laps siiski ära kaob?

1. Kui lapsel on telefon, tuleb see kindlasti kaasa võtta. Eelnevalt võiks lapsevanem kontrollida, kas lapsel kõneaega jätkub ja mis seisus on mobiili aku. Telefoni puudumisel võiks lapsel olla taskus ema-isa mobiiltelefoni number.

2. Jätke täpselt meelde lapsel seljas olevad riided, sest see on lapse otsimisel suureks abiks.

3. Leppige kokku üks kindel kokkusaamise koht enne, kui rahva sees ringi liikuma hakkate. Kui üksteist silmist kaotatakse, tuleb just sinna ootama minna.

4. Kui peres on rohkem lapsi, siis vanemad võiksid omavahel kokku leppida, kellel just tema pingsalt silma peal hoiab. Vastasel korral arvab kumbki, et teine jälgib ja ühtäkki ongi üks lastest uitama läinud.

5. Lihtsam on lastel silma peal hoida, kui neil ei ole endal raha taskus, mille eest näiteks suurtel laatadel kommi ja suhkruvatti saaks osta.

Kui nüüd juhtub, et laps on vaatamata kõigele siiski kaduma läinud, on kindlasti kaks võimalust, mida kasutada: võib võtta ühendust politsei juhtimiskeskusega telefonil 110 (või kohal viibiva politseinikuga) ja ürituse korraldajaga. Politsei juhtimiskeskus saab anda info kõikidele patrullidele edasi, kes saavad tundemärkide järgi last otsima hakata. Ürituste korraldajal on tõenäoliselt oma raadiosüsteem, mille kaudu info teiste korraldajateni jõuab ning tihti saab kasutada ka valjuhääldit kadunud lapse teadete edastamiseks.

Loodetavasti õnnestuvad üritused ilma kaotsiminekuteta ja kõikidel on võimalus nautida aega oma pere keskel! Meeldejäävat võidupüha!

Maarja Punak
noorsoopolitseinik