"Näiteks alaealiste röövimiste arv on kasvanud pea poole võrra, muret teeb ka korterivarguste tõusev joon," tõdes politsei- ja piirivalveameti Põhja prefektuuri vanemkomissar Ly Kallas Pealinnale.

Politseistatistika kohaselt on 14-17-aastastest noortest väär- või kuriteoga arvel iga kolmas. Kallase sõnul tekitab muret tõsiasi, et noored on muutunud agressiivsemaks – kehaliste väärkohtlemiste arv on kasvanud kümnendiku võrra. "Jalaga kõhtu, rusikaga näkku – päris räiget peksmist on viimasel ajal palju," nentis Kallas. "Ka selja tagant minnakse ligi ja taotakse selga, vahel on kurikas või puuroigas abiks. Noorte vägivallakuriteod kasvavad iga aastaga."

Kuigi füüsilist vägivalda kasutavad rohkem poisid, paistavad tüdrukute teod tihti silma erakordse julmuse poolest. "Kui tüdrukud hakkavad mõnitama või kiusama, võib nende julmus päris kaugele minna. On alaealisi tüdrukuid, kes oma tegudega annavad poistelegi silmad ette, ja lihtsam on küsida, mida nad teinud ei ole, kui et mida nad teinud on," ütles Kallas.

Lisaks on aastaga peaaegu poole võrra kasvanud ka röövimiste arv. "Rohkelt on selliseid kambas röövimisi, kus inimestelt võetakse vägivallaga asju ära. Tavaliselt langeb saagiks mobiiltelefon," mainis Kallas. "Soovitan igaks juhuks telefoni kotis või taskus hoida isegi siis, kui noor tuleb vaid kella küsima. Päris palju on selliseid lapsi, kes paluvad tänaval suvaliselt inimeselt telefoni, et helistada. Kui telefoni kätte saavad, siis süstivad minema ja ongi läinud."

Koolis peaks olema tugisüsteem

Pelgulinna gümnaasiumi psühholoog Kärt Käesel rääkis, et kodune taust on väga oluline, kuid ka kool saab noorte riskikäitumise ennetamisel palju ära teha. "Suur osa laste toime pandud väärtegusid kasvab välja sellest, et nad ei saa õppimisega hakkama ja ei taha koolis käia," märkis psühholoog.

Kuivõrd kodune toetus ei ole alati kõige tugevam, on Käeseli sõnul oluline, et kool reageeriks õpilase mis tahes probleemi korral võimalikult ruttu. "Selles mõttes on väga oluline, et koolis oleks toimiv tugisüsteem."

Kui seni said koolid psühholoogidele-sotsiaalpedagoogidele palga näpistada õpetajate palga või õpikute arvelt, siis järgmisest aastast seda teha ei tohi, mistõttu tõenäoliselt tuleb mitmeski koolis tugipersonali koormust vähendada.

"Siis tõuseb noorte kuritegevus raudkindlalt," lausus Käesel. "Kui lood lähevad hapuks, on palju raskem midagi ette võtta."