Riigiprokuratuur süüdistas Ronaldit (27) GHB ehk rahvasuus korgijoogina tuntud lähteainete hankimises ning vähemalt 11,356 kilogrammi GHB valmistamises. Ronald peab prokuratuuri sõnul oma teo eest kandma kolme aasta ja ühe kuu pikkust reaalset vanglakaristust

„Koos Ronaldiga esitati kriminaalasjas süüdistus kokku neljale isikule. Teises episoodis panid psühhotroopse aine ebaseadusliku käitlemise kuriteo toime isikute grupis Tarmo ja Ramon, keda aitas Janar ning uurimise käigus võeti ära 240 grammi puhast GHB-d, millest piisanuks joobe tekitamiseks 120 inimesele,“ ütles riigiprokuröri abi Kristel Praun saadetud teates.

"Karistuste taotlemisel arvestati kriminaalmenetluse käigus ära võetud aine kogust ning konkreetse isiku varasemat karistatust," lisas Praun.

Riigiprokuratuur süüdistas Janarit (30) selles, et ta osutas 2012. aasta kevadel Tallinnas tahtlikku kaasabi suures koguses psühhotroopse aine GHB ebaseaduslikule käitlemisele. Nimelt tellis Janar 100 liitrit GHB lähteainet ning toimetas selle kuriteo kaasosalistele. Janarile mõisteti karistuseks üks aasta ja üks kuu vangistust, varasema karistusega kokku üks aasta ja neli kuud reaalset vangistust.

Saadud lähteainest valmistasid Tarmo (29) ja Ramon (29) vähemalt 509,7 grammi GHB-d, mis sisaldas 240 grammi puhast ainet. Tarmo on varasemalt narkokuriteo eest karistatud ning talle mõisteti karistuseks kolm aastat ja kümme kuud vangistust, millest reaalselt peab ta ära kandma kümme kuud. Kolm aastat jääb täitmisele pööramata, kui Tarmo ei pane kolme aasta jooksul toime uut tahtlikku kuritegu.

Ramonile mõisteti karistuseks kolm aastat ja kuus kuud vangistust, millest koheselt kuulub ärakandmisele kaheksa kuud vangistut ning kaks aastat ja kümme kuud jääb täitmisele pööramata, kui Ramon ei pane kolmeaastase katseaja jooksul toime uut tahtlikku kuritegu.

Kriminaalasjas konfiskeeriti kokku 7555 eurot ning lisaks pidi Tarmo loovutama sõiduauto Land Rover Discovery.

"Tegemist on viimase aja suurima koguse GHB-ga, mille keskkriminaalpolitsei on avastanud," ütles keskkriminaalpolitsei narkoüksuse juht Veiko Germann ning lisas, et tavaliselt on keskkriminaalpolitsei poolt leitud illegaalse psühhotroopse aine GHB valmistamiste käigus ära võetud kogused jäänud 2-4 kg vahele.

"Antud juhtumi puhul saab öelda, et tegemist võis olla suuremahulise narkoäriga, kuivõrd uurimise käigus tuvastati, et Eestisse toodi antud grupi poolt GHB lähteainet GBL-i 235 liitrit, millest oleks saanud valmistada ligikaudu 500 liitrit GHB-d," lisas Germann.

Keskkriminaalpolitsei narkoüksuse juht Veiko Germann ütles, et GHB ohtlikkust narkootilise ainena näitab kasvõi juhtum paari aasta tagant, kus GHB-d tarvitanud isik juhtis autot, mille tagajärjel toimus liiklusõnnetus Pärnumaal, kus hukkus kaks inimest. GHB võib põhjustada mälukaotust ja seda võidakse kasutada seksuaalse ärakasutamise eesmärgil.

Gammahüdroksübutüraat ehk GHB kuulub narkootiliste ja psühhotroopsete ainete I nimekirja. Seda ainet tuntakse rahvasuus nn korgijoogina, kuna selle doose müüakse ja mõõdetakse sageli pudelikorkidega. Lisaks on seda värvusetut ja lõhnatut ainet sageli kasutatud inimeste peale, keda tahetakse seksuaalselt ära kasutada.

Narkootiliste ja psühhotroopsete ainete ning nende lähteainete seaduse järgi on narkootilise aine suureks koguseks aine kogus, millest piisab narkojoobe tekitamiseks vähemalt kümnele inimesele. Kümnele inimesele piisab narkojoobe tekitamiseks 20 grammist GHB-st puhta ainena.