Kuidas selles loos narkootikumide liikumine Soome käis ja mis roll oli Eestil selles?

Narkootilise aine salakaubavedu organiseeriti Eestist. Euroopast veeti narkootikume läbi Taani, Rootsi ja lõpuks Soome. Eestist narkootikumid läbi ei liikunud.

Narkootikumide liigutamise süsteem ei olnud lihtsalt nende üksteisele üleandmine vaid nagu ma kuulsin, sisaldas endas peidikuid, n-ö "aardekaarte"?

Tänapäeval on see tavaline. Suurtes kogustes narkootikume niisama enam käest-kätte edasi ei anta. Eestis hakkas see nähtus vähenema 2000-ndate teisel poolel, varasemalt veel anti suuri koguseid käest-kätte. Soomes on see juba 2000. aastate algusest nii, et narkootikumid peidetakse metsa, puude vahele, põõsa alla ja kaevatakse maa sisse. Asukohast joonistatakse kaart, mis antakse siis edasi ostjale.

Kogused, mida ühe korraga liigutati, olid väga suured?

Kogused olid tõepoolest suured. Kui vaatame viimast kinnipidamist, mil leiti 82 000 ecstasy tabletti, siis võib eeldada, et enamik koguseid olid sarnases suurusjärgus.

Kuidas neid liigutati?

Narkootikume peideti sõiduautodes, mis pandi treilerile ja viidi Soome.

Kus toimusid läbiotsimised Eestis?

Tallinna linnas, Laagri läheda, samuti Jüris, Keilas.

Eestist leiti läbiotsimiste käigus sularaha. Mis summadest me räägime?

Jutt on 25 000-30 000 euro vahele jäävatest summadest, mis leiti ühel läbiotsimisel korraga. Eestis peeti kinni seitse isikut, kõigi nende juures viidi läbi ka läbiotsimised, pluss veel ühe eestlase juures, kes peeti kinni Soomes. Need isikud on kõik Eesti kodanikud.

On nad varem ka politseil huviorbiidis olnud?

Ütleme nii, et me teadsime neist enamust.

Kas on ka teada, kuidas sellele asjale jälile jõuti? Mille põhjal hakkas see lugu kerima?

Hargnema hakkas see Soome ja Eesti vahelisest koostööst ehk infovahetusest. Eesti ja Soome keskkriminaalpolitseid on üksteisele väga usaldusväärsed partnerid, me jagame infot võimalike kuritegude toimepanemiste kohta ausalt ja avameelselt. Hinnates kogu seda infot, mis me omavahel jagame, siis sealt see alguse sai.

Asja uurimine on kestnud 2011. aastast Soomes. See näitab ilmselt, kui hästi läbimõeldud ja keerulise skeemiga tegemist oli?

Ütleme nii, et antud juhtum ei ole tõesti olnud kõige lihtsamate killast. Pigem on olnud see üks keerulisemaid, mida avastada.

Operatsiooni juhiti siis Soomest ja paluti ühel hetkel Eestilt abi?

Me moodustasime ühise uurimisrühma 2012. aasta suve lõpus, siis selles me olime võrdsed partnerid. Ühine uurimisrühm on tänasel päeval väga hea koostöövorm piiriüleste raskete kuritegude uurimisel. Tegime kõiki asju koos, jagasime informatsiooni reaalajas: kui Soome poolel selles asjas midagi toimus, siis teadsime sellest meie ja vastupidi. Me ei saa öelda, et üks juhtis teist. Me lähtusime sellest, mis meil igal hetkel reaalselt oli.

Narkootikumid olid mõeldud Soome turule?

Meile teadaoleva info põhjal saame öelda, et need olid mõeldud Soome turule.

On võimalik umbkaudu hinnata, kui tähtsa narkokanaliga tegu oli?

Kui me räägime kaheksast korrast ja viimasel korral leiti 82 000 ecstasy tabletti ning kui nüüd seda hulka võrdsustada kõigi kaheksa korraga, on tegemist väga suure keti avastamisega.

Mis karistused võivad oodata Eestist kinni peetud isikuid?

Nende isikute üle hakkab minu andmetel õigust mõistma Soome kohus ja ma ei soovi spekuleerida võimalike karistuste osas.

***

Narko ja raudtee

Täna teatas riigiprokuratuur ja keskkriminaalpolitsei, et Eesti ja Soome Keskkriminaalpolitsei on avastanud ulatusliku, enamjaolt eestlastest koosneva grupeeringu, mida kahtlustatakse narkootikumide Kesk-Euroopast Soome toimetamises. Narkootikumide vastuvõtjaks on Soomes organiseeritud kuritegevusega seostatud mootorrattaklubid, millest Cannonball MC puhul on lisaks käimas ka maksukuriteo uurimine seoses raudtee-ehitustöödega.

Soome ja Eesti vahelise uurimisrühma objektiks on kaheksa narkootikumide maaletoomise juhtumit ajavahemikul detsember 2011 ja märts 2013. Kahtluse järgi on imporditud kümneid kilogramme amfetamiini, sadu tuhandeid ecstasy tablette ja märkimisvääne kogus hašišit.

Loe sel teemal pikemalt homsest Eesti Päevalehest!