Eesti Päevaleht kirjutas eelmisel suvel "Müüdimurdja" sarja avaloos sellest, kuidas ajakirjandusliku eksperimendi raames varastati 22. juuli öösel Telliskivi Rimi juurest toimetuse jalgratas. Nüüd on see aastatagune lugu saanud positiivse jätku.

Kuigi tänu eelnevalt paigaldatud GPS-seadmele õnnestus ratta asukoht tuvastada ning ratas tagasi saada, alustas politsei- ja piirivalveamet antud juhtumi uurimist.

Kannatanu ehk Eesti Päevaleht sai kahju lõhutud 17-eurose rattaluku väärtuses, mistõttu alustati väärteomenetlust karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis puudutab varavastast süütegu väheväärtusliku asja vastu.

Mehe sõnul pani ta süüteo toime vaid sellepärast, et talle meeldis see jalgratas. Enda sõnul vaid poolteist kuud tagasi vanglast vabanenud mees ei mõelnud ratast varastades aga sellele, et ta oli vanglast vabastatud tingimisi, mistõttu tunnistati ta selle aasta 17. veebruaril kokkuleppemenetluses süüdi varguse paragrahvi järgi punkti kohaselt, mis ütleb, et süütegusid on toime pandud süstemaatiliselt.

Meest karistati seitsme kuu pikkuse vangistusega, mille hulka arvestati ka eelvangistus, mis algas juba 10. septembril. Aprillis pääses mees vabadusse.

Kohtuotsusega mõisteti rattavargalt välja tsiviilhagi summas 17 eurot AS Ekspress Meedia kasuks lõhutud rattaluku eest ning menetluskuludena 645 eurot sundraha ja kaitsjatasu 360 eurot.

Ratta varastanud mees taotles 80-protsendilise invaliidsuse tõttu ka ringkonnakohtult sundrahast vabastamist või selle vähendamist, öeldes, et tal on raske tervisliku seisundi tõttu tööd leida. Samuti pidas ta põhjendamatuks 17 euro hüvitamist, kuna ta tagastas varastatud jalgratta omanikule.

Kohus otsustas apellatsiooni läbi vaatamata jätta, tuues põhjenduseks, et mees nõustus varasemalt kokkuleppemenetluses karistusega ning tal pole otsust võimalik vaidlustada.