Eelmisel nädalal nähti Kohila vahel liikumas kaubikut, millega sõitnud vene keelt kõnelevad härrasmehed käisid kohalikele katusetöid pakkumas ja sellega kohalike seas kahtlust äratasid. Sama tegevust märgati ka Märjamaal. Ja mujal Eestis.

Näiteks Tartus, kui aktsendiga vene keelt kõnelevad inimesed ühele vanahärrale vihmaveerenne määrisid. Õnneks sattus juhtumit nägema tähelepanelik naaber, kes sekkus ja sundis võõrad ilma tehinguta lahkuma. Ta teavitas kelmidest ka politseid. Siinkohal vanahärral vedas, sest paljudel on ka tehinguks läinud.

Ida-Harju politseijaoskonna ennetus- ja menetlustalituse juhtivuurija Kaja Friedemanni sõnul saabuvad igal suvel koos turistidega ka kelmid, kelle eesmärgiks ongi heausksetelt inimestelt kergelt raha välja petta.

Tavaliselt ongi pakutavateks teenuseks mõni ehitustöö, näiteks kõnniteekivide või vihmaveetorude paigaldus, aga ka katuseparandus. Tänavatel müüjate põhiliseks tegevuseks on pottide, pannide ja nugade maha parseldamine. Ja seda muidugi hirmkallilt.

"Teenuse pakkumine ei ole iseenesest süütegu, kuid säärastel puhkudel, kus oma teenust tulevad pakkuma võõrkeelt kõnelevad ja lõunamaise välimusega inimesed, on nende töö parimal juhul konarlik," ütles Friedemann.

Aga võib juhtuda ka vastupidist - kokkulepitud töö jääb poolikuks ning mehed kaovad ise koos raha, materjalide ja tööriistadega.

Inimesed on muutunud teadlikumaks

Tänavune aasta on Friedemanni sõnul olnud sääraste väljakutsete poolest siiski tavapärasest rahulikum. "Ilmselt on inimesed teadlikumaks muutunud ning annavad ennetavalt ka politseile teada, kui selliseid kaupmehi märgatakse," ütles ta.

Sellisest infost on politseile alati kasu, sest võimaliku varguslaine puhul on siis olemas esimene niidiots, kust uurimist alustada.

"Aedade ümber luusivatesse töömeestesse tuleks suhtuda pigem ettevaatlikult. Kes puutub kahtlust äratavate inimestega kokku, võib teha nendest foto, kirjutada üles sõiduki numbri ja muud andmed ning edastada politseile," ütles Friedemann.

Politseile teatatakse üsna sageli kahtlastest inimestest, kes pakuvad oma teenuseid ja sellega kohalikele silma jäävad. Lisaks politseile antakse sellistest tähelepanekutest teada ka sotsiaalmeedias erinevates kogukonnagruppides.