Kontrollreid toimus kell 22.00-03.00 kesklinnas, kus esimese objektina vaadeldi vanusele 16+ suunatud noorteürituse peopaiga Cathouse ümbrust.

Peole sissesaamise kriteeriumiks oli tuikumise amplituud - kui noor seisis enam-vähem stabiilselt püsti, siis lubati ta pärast dokumentide kontrolli sisse. Kui mitte, siis ei lastud. Müürsepa sõnul võetakse kindlasti ühendust peo korraldajatega. „Vaja on teha kaasata ka noorsoopolitsei, et olukord kontrolli alla saada.“

Müürsepa sõnul kogunes ukse taha jäetud seltskond peopaiga vahetusse ümbrusesse kaasavõetud alkoholi tarbima. Kella kolmeks öösel olid noorsootöö naisinspektorid kümnekonnale alaealisele purjutajale vanemad järele tellinud.

„Alaealised, kellelt vanuse kontrollimiseks isikut tõendavat dokumenti küsisime, panid lihtsalt putku. Joosti massiliselt – üle lillepeenarde ja hekkide. Kohati oli hirm, et purjus noored jooksevad ummisjalu sõiduteele ning jäävad auto alla,“ kirjeldas noorsootöö juht. „Üks alaealine pillas Solarise juurest pagedes murule liitrise Jägermeistri pudeli, millelt vaid üks lonks pealt võetud ning mis praegu noorsootöö sektori toas riiulil asitõendina seisab,“ rääkis Müürsepp.

Kell kolm öösel leidis noorsoopatrull kesklinnast ühe 16-aastase külmetava noormehe, kes oli kaotanud oma jope, ei püsinud jalgadel, oli kontaktivõimetu ja end üleni täis oksendanud. Noorhärrale kutsuti ema järele. Ilmsete joobetunnustega ema andis pojale laksuva kõrvakiilu ja lohistas ta autosse.

„Terve linn oli nagu joomapunker. Kõik pargid – Tammsaare park, Kanuti aed, Politsei park ja Solarise ümbrus oli täis rahvast, kes otse pudelist kulistasid. Tegemist oli kange alkoholiga – viin, rumm, brändi jne. Jõid segamini nii alaealised kui ka vanemad, kuni 30-aastased. Ma pole ammu midagi nii koledat näinud,“ kirjeldas Müürsepp masendavat linnapilti.

„Meie küsimusele, kas te pole kuulnud, et Tallinna linna määrusega on joomine avalikus kohas keelatud, vastati eitavalt või üllatunud pilguga.“ Mupo hinnangul on olukord linnas väljunud kontrolli alt ja jääb ainult loota, et riiklikul tasandil kehtestatav seadus jõuab linna määrusele järele.