Üks mees oli Hollandist tellinud kolmel korral kokku 353 ecstasy tabletti, teine neljal korral 337 tabletti, aga ka DMT pulbrit ja LSD marke.

Maksu- ja tolliameti pressiesindaja Kaia-Liisa Tabri sõnul tellisid mõlemad narkootilisi aineid edasimüümise eesmärgil, et teenida põhitöö kõrvalt lisaraha. Varasemalt olid mehed karistamata ja elasid ausat tööinimese elu.

Tumeveebist narko tellimine on kasvavas trendis

Mõlemad mehed tellisid narkootikume tumeveebi vahendusel, kus võib jääda mulje, et keelatud ainete tellimisega ei ole võimalik vahele jääda. Statistika näitab aga muud.

2017. aastal avastati 695 narkootilise aine kahtlusega posti- ja kullersaadetist. Eelmisel aastal tõusis see arv 742ni. Tänavu on poole aastaga säärasi pakke avastatud 327.

Tellijale tekib Tabri sõnul tabamatuse mulje sellepärast, et anonüümsuse säilitamiseks kasutatakse tumeveebis paiknevaid müügivõrgustikke, makstakse bitcoinides ning ostja ja müüja suhtlevad omavahel krüpteeritult.

"Tumeveebis on küll võimalus jääda anonüümseks, kuid narkootilisi aineid tarbida internetis ei saa. Seetõttu on vahelejäämise tõenäosus postisaadetiste käitlemisel tegelikult suur," ütles Tabri.

Lisaks postiga töötavatele tolliametnikele on MTA-s kasutuses ka narkokoerad ning muud tehnilised vahendid narkoainete tuvastamiseks ja hiljem tellijate väljaselgitamiseks.

Populaarseimateks neti vahel tellitavateks narkootikumideks on amfetamiin, metamfetamiin, MDMA, marihuaana ja LSD. Samas tellitakse arvestataval hulgal ka kokaiini ja psühhotroopseid aineid sisaldavaid ravimeid.

Saadetise suurused varieeruvad tavaliselt ühest grammist kuni mitmesaja gammini ning saabuvad need peamiselt Hollandist, Suurbritanniast, Saksamaalt ja Hispaaniast.

Peamiselt on välismaalt narkootikumide tellijad noored täiskasvanud, kellel on eelnev narkootiliste ainete tarvitamise kogemus ning eelistus mõne kindla narkootikumi omandamiseks.

Avastatud narkootikumid