Kütuse pesemiseks kasutati spetsiaalset savi, mis värvaine endasse imas. Pestud kütus segati seejärel värvuse parandamiseks diislikütusega ja müüdi siis ilma aktsiisi tasumata edasi teistele äriettevõtetele. Selleks esitati ühe kuritegeliku ühenduse kontrolli all oleva äriühingu maksudeklaratsioonides maksukohustuse vähendamiseks valeandmeid, et võimalikult pika aja jooksul varalist kasu saada.

„Tänaseks kogutud tõendid viitavad sellele, et kuritegeliku ühenduse liikmed soetasid ühe ettevõtte nimelt peamiselt kahest kohast erimärgistatud diiselkütust, eemaldasid erimärgistamiseks kasutatud lisaaineid ning müüsid saadud kütuse edasi teiste äriettevõtete kaudu, millega olid ise seotud,“ selgitas kriminaalasja kohtueelset menetlust juhtiv eriasjade prokurör Marek Vahing.

„Kahtlustuse kohaselt kuulusid kuritegelikku ühendusse nii äriettevõtete juhid ja juhatuse liikmed kui ka autojuhid. Meile teadaolevalt on sellisel viisil käideldud kokku üle 2 miljoni liitri vedelkütust, mille müügist saadi kuritegelikku tulu üle 2,5 miljoni euro,“ lisas Vahing.

„Uurijate tubli töö tulemusena suutsime kinni pidada terve kuritegeliku ahela alates kütuse pesu protsessi läbiviijast, autojuhtidest ja lõpetades organiseerijatega,“ selgitas maksu- ja tolliameti uurimisosakonna juhataja Rain Kuus. „Oluline on ka see, et vähendasime seda võimalust, et pahaaimamatu inimene tankima minnes omale autopaaki solkkütust saaks.“

Praeguseks on esitatud kahtlustus 13 inimesele. Kriminaalasja kohtueelset menetlust viib läbi maksu- ja tolliameti uurimisosakond ning juhib Lõuna Ringkonnaprokuratuur.