Mullu juunis mõistis Tartu maakohtus 30-aastase mehe surnuks peksnud Alo Paluojale ja Ats Pärnastele 10 ja 11 aastat vangistust. Mehed kaebasid kohtu otuse edasi ja mullu detsembris tühistas Tartu ringkonnakohus kurjategijate süüdimõistmise tapmises ning vähendas oluliselt neile mõistetud karistusi.

Telesaade "Radar" paljastab täna õhtul selle loo tagamaid lähemalt ja näitab ka eksklusiivseid turvakaamera kaadreid toimunust.

Jõhkrast surnukspeksmisest rääkivat lugu ette valmistades jäi aga saatetegijatele silma veel üks nüanss, mida teleloos ei kasutata. Nimelt kostsid tuntud Eesti suusahundid tapmises süüdi mõistetud kurjategija Ats Pärnaste eest kohtule äärmiselt hea sõnaga.

Seejuures ei olnud see neil esimene kord – eelmisel suvel kirjutas Eesti Ekspress, kuidas kümme aastat tagasi, kui Pärnastet süüdistati talle võlgu jäänud mehe pesapallikurikaga peksmises, allkirjastasid ja saatsid toonase protsessi raames kohtule Pärnastet positiivselt iseloomustanud kirjakese Jaak Mae, Erkki Jallai, Priit Narusk, Aivar Rehemaa, Risto Roonet ja Raul Olle.

Üllatav ongi, et nii Roonet kui Olle on omalt poolt Pärnaste kohta kohtule positiivse iseloomustuse kirjutanud ka eelpool nimetatud protsessis. Näiteks Olle on oma kirja allkirjastanud Eesti Suusaliidu murdmaasuusatamise spordidirektorina, kus teatab, et „Ats Pärnaste on positiivse ellusuhtumisega inimene, kes tegeleb ise aktiivselt spordiga, mis näitab tema sihikindlust, enesedistsipliini ja eesmärgile pühendunud tegutsemist.“

Fotod: Facebook/Radar

Eestis tuntud suusasportlane Risto Roonet kirjutas kohtule samuti, et juba aastaid allmaailmaga seostatud Ats Pärnaste on "initsiatiivikas ja abivalmis" ning spordimehena näidanud üles kõrget distsipliini ja tahtejõulisi iseloomujooni".

Selline iseloomustus suusaspordi tippjuhtide seast tekitab loomulikult küsimusi et, milleks taolised kirjad sedavõrd jõhkras kohtuasjas?

Olle ise ütles "Radarile", et tunneb Pärnastet ainult läbi spordi ehk suusatamise.

„Praegu mul ei tule ausalt öeldes meelde, et kes see seda iseloomustust mul palus teha. See oli seoses mingi Atsi kohtuasjaga küll, jah. Et kas see oleks olnud tema kohtukeissis mingi positiivne sõnum kogu sellesse süngesse musta loosse – ma arvan ise, et see võis nii olla,“ ütleb ta.

Olle räägib, et suusaradadel on neil Pärnastega olnud meeldivaid hetki ja Pärnaste on teda sportlaskarjääri jooksul rahaliselt toetanud. „See kindlasti ei ole kirjutatud sellepärast, et nö Atsist paremat muljet jätta või tema seda tegu õigustada, aga see on lihtsalt kirjutatud just sellest vaatevinklist, mis suhted meil temaga omavahel olid,“ lisab ta ja märgib, et ei ole Pärnastega ise juba aastaid suhelnud.