"Alates Merko kontori läbiotsimisest 2004. aastal on Annus näinud mind rohkem, kui oma perekonda. Tema eneseteostusvõimalused on likvideeritud, ta on käinud südameopil, millel on sellel süüdistusel kindlasti ka oma roll ning samuti ei ole ta saanud majandustegevuses osaleda, kuigi tegu on ärimehega, kes toonud riigile miljoneid kroone kasu. Nüüd aga tahetakse ta elu ilma tõenditeta ära rikkuda," rääkis Glikman oma kaitsekõne sissejuhatuseks.

Samuti oli advokaadil mitmeid etteheiteid prokuratuuri menetlustoimingutele ning tõendite tõlgendustele. Glikman tõi välja asjaolu, et tunnistaja, kes väitis end olevat erapooletu, oli tegelikult üks kapo uurijatest, kes ka Merko ehituse läbiotsimises osales. "Ja nende samade tõendite põhjal teeb see sama ametnik raamatupidamise ekspertiisi. Kuidas see võimalik on?" oli advokaat üllatunud ja viitas võimude lahususe printsiibile.

"Tõendite kontekstist väljavõtmisega loodavaid vandenõuteooriaid saan ma tuua ka näiteks viidates Oskar Lutsu kevadele. Seega saaks ma ju näiteks öelda, et Toots tahtis Köstrit surnuks lasta ning pärast Kiirt saunalaval surnuks külmetada," heitis Glikman süüdistajatele ette.

Maadevahetuse protsessi raames on kohtu all kunagine keskkonnaminister ja rahvaliitlaste eksjuht Villu Reiljan, keskerakondlasest parlamendisaadik ja endine põllumajandusminister Ester Tuiksoo, firma TSM juht Einar Vettus, Merko Ehituse suuromanik Toomas Annus, maa-ameti eksjuht Kalev Kangur, Saarte Investeeringute juht Tullio Liblik ning IRLi Tartu piirkonna juhatuse endine liige ja Tartu endine linnavolinik Tarmo Pedjasaar ning juriidiliste isikutena AS Järvevana ja AS E.L.L. Kinnisvara.

Riigiprokuratuuri süüdistuse järgi korraldasid Villu Reiljan keskkonnaministrina ja Kalev Kangur maa-ameti juhina, et Toomas Annuse ja tema firma Merko Ehitus ning Tullio Libliku, Einar Vettuse ja Tarmo Pedjasaare loodusobjektidega maatükkide vahetused sujuksid ning oleksid majanduslikult kasulikud.

AS Merko ehitus juhile Toomas Annusele nõuab prokuratuur altkäemaksu andmise eest vähemalt teist korda karistuseks 3 aastat vangistust 3 aastase katseajaga, millest kuulub koheselt kandmisele 6 kuud.