Kuigi ühtegi ulukit ei lastud, on tegemist salaküttimisega ning nii tuleb mehel tasuda 400 eurot trahvi, kirjutab Saarte Hääl.

Kalju ise juhtumit kommenteerida ei soovinud. “See on pikk jutt ja ma ei tahagi rääkida,” ütles ta Saarte Häälele, vihjates, et tegemist on meeste omavaheliste hõõrumistega ja asi ei ole enam väärt, et sellest rääkida.

Keskkonnainspektsiooni avalike suhete nõunik Leili Tuul ütles, et Kalju korraldas augustis Muhu jahiseltsi maadel jahiluba omamata kahe Soome Vabariigi kodaniku jaoks jahilkäigu, jättes täitmata jahiseadusest tulenevad kohustused ühisjahi korraldamisel.

Leili Tuul selgitas, et jahiseaduse järgi peetakse jahti suurulukile jahist osavõtjate nimekirja alusel, millele on lisatud vähemalt üks suur-uluki küttimise luba. See peab jahijuhatajal jahi ajal kaasas olema.

Tuule sõnul Tornimäe jahiseltsi kuuluv Kalju ise jahil aga ei viibinud. Ka ei olnud Muhu jahiselts Kaljule ja tema jahikülalistele ühtegi jahiluba väljastanud.

Jahiseaduse järgi on jahijuhataja kohustatud koostama jahist osavõtjate nimekirja ja kinnitama selle oma allkirjaga, avama ja sulgema jahiloa, mida kõike Kalju ei teinud. “Jahi käigus ühtegi ulukit ei lastud,” märkis Tuul.

Muhu jahimeeste seltsi juhatuse esimees Heinart Laaneväli ei soovinud samuti juhtunut kommenteerida.

Tornimäe jahimeeste seltsi esimees Erki Aavik ütles Saarte Häälele, et on juhtumist küll kuulnud, kuid väga pinnapealselt ning seega ei taha ta mingit seisukohta oma jahiseltsi kaaslase suhtes võtta.

“Jahimees on ikka see, kellel on kõik vajalikud dokumendid ja kes järgib seadust,” sõnas Aavik. “Kes läheb aga maale, kus tal ei ole õigust jahti pidada või kus üldse jahti ei peeta, või kütib selleks lubamatute vahenditega, siis me ei räägi ju jahimehest, vaid räägime juba salakütist,” ütles Aavik.

Ta rõhutas korduvalt, et ei räägi konkreetsest juhtumist, vaid üldiselt. Veel märkis Aavik, et Eestis on üldiselt õnneks läinud, sest õnnetusi jahirelvadega on juhtunud äärmiselt harva.

“Seega ma arvan, et meie jahimeeste distsipliin on ikkagi kõrge,” ütles Erki Aavik, kelle sõnul arutatakse konkreetset Kalju juhtumit seltsi juhatuse järgmisel koosolekul.

Keskkonnainspektsiooni Saaremaa inspektoritele ei meenunud ühtegi varasemat juhtumit, kus jahimeest oleks karistatud ebaseadusliku jahi eest võõra jahiseltsi maadel

Küll on aga tänavu tuvastatud veel üks salaküttimise juhtum, kuid sel korral ei olnud tegemist jahimehega.