Üks tõsisemaid süüdistusi puudutab Andres Vaiku, kes on ratastoolis peale 90ndate alguses toimunud ränka autoavariid. Sellest tuleb ka tema hüüdnimi – Ratastooli-Andu.

Teda süüdistatakse selles, et ta pidas orjana 64 aastat vana meest nimega Matti, keda hüütakse Norriseks, sest ta sarnaneb Hollywoodi staari Chuck ­Norrisega.

2013. aasta 25. mai hommikul teate, et Tartus Poe ja Küüni tänava nurgal lebab pingil mees. Kohale sõitnud politseipatrull leidis eest peksmisjälgedega 30-aastase surnud mehe.

Veel samal õhtul vahistas politsei kurikuulsad retsid Ats Pärnaste ja Alo Paluoja. Mullu juunis mõistis Tartu maakohtus 30-aastase mehe surnuks peksnud Alo Paluojale ja Ats Pärnastele 10 ja 11 aastat vangistust. Mehed kaebasid kohtu otuse edasi ja mullu detsembris tühistas Tartu ringkonnakohus kurjategijate süüdimõistmise tapmises ning vähendas oluliselt neile mõistetud karistusi.

Pärnaste oli eestlaste kuritegeliku grupeeringu väidetava juhi Assar Pauluse n-ö parem käsi Tallinnas. Paluoja kuulus väidetavalt Lõuna-Eesti kuritegelikku ja küllaltki mõjukasse seltskonda, mis oli samuti esmajoones just Pauluse kontrolli all.

31. jaanuaril 2013 pidasid Läti tollitöötajad Via Baltical asuva Grenctāle piiripunkti lähedal kinni äsja Leedust saabunud kalli maasturi. Valge BMW X5 läbiotsimisel tuli välja 250 kilesse mähitud pakikest, mis sisaldasid kanepivaigu ehk hašiši brikette.

Läti kohus mõistab narkokullerid Daniil Pavlovski ja Andrei ­Baškirovi 12 aastaks vangi.

16. juulil 2013 peatasid maksu- ja tolliametnikud Peipsi järve ääres Kalmakülas Jõhvi poole sõitnud hõbedase maasturi BMW X5. Lätist saabunud auto oli peidikuid täis. Neist tuli välja 107,52 kilogrammi hašišit hinnangulise väärtusega 750 000 eurot. Bemmi roolinud Nikolai Šmeljov mõisteti üheksaks aastaks vangi.

Selle uurimisega on seotud ka mitu nn Assar Pauluse meest. Prokuratuur on veendunud, et Lätis vangi pandud narkokuller Baškirov oli Pauluse pundi liige ja sai toetust tema ühiskassast. Talle toimetasid raha ­Gennadi ­Starodubtsev, German ­Svetšnikov ja Erik Meier, kirjutas Ekspress. Prokuratuur arvab küll, et meeste nimed on tegelikult German Starodubtsevit ja Gennadi Svetšnikovi.

Pauluse jõugu mehed headel aegadel erilise intelligentsiga silma ei paistnud. "Nõuded kandidaadile: männikäbisuurune aju, joo kõvasti ja pane pidu, igal võimalikul hetkel lase rusikad käiku - soovitatavalt ööklubi turvamehe, või veel parem, kohale kutsutud politseiniku peal. Vastutasuks pakub grupeering sulle värvikirevat elu, vahel päris head raha, uhkeid autosid ning iga paari aasta tagant võimalust riigi leival "puhkamas" käia," kirjeldas Ekspress tüüpilise Eesti päti elu.

"Anna mu naisele iga kuu 100 tuhat (krooni - EE)," õpetas narkokurite eest vanglasse sattunud Virgo Raudsepp sõpra. Lisaks sellele tema enda vajadused "4 tonni kuus, et vanglas hakkama saada".

Ka Raudsepp on praegu Pauluse kohtuasjas kohtu all.

Assar Paulusest räägivad teda tundvad inimesed tihti hästi. Samuti on teada, et taasiseseisvunud Eestis pole ta kuriteos süüdi mõistetud. Küll aga mõisteti ta süüdi nõukogude ajal, kui ta osales koolipoisina kahel korral endavanuste tüdrukute grupivägistamises. Ta varjas end võimude eest kaks aastat, kuni andis end üles ja saadeti neljaks aastaks tugevdatud režiimiga paranduslike tööde kolooniasse.