Eelmisel nädalal teatasid süüdistatavad, et on süüdistuse osas jõudnud prokuratuuriga kokkuleppele ning otsustaski kohus selle kokkuleppe kinnitada ehk siis mõista mehed süüdi ning määrata neile omavahel kokkulepitud karistus.

Lao ütles eelmisel korral kohtus, et suudab oma panuse anda, et ühiskonnale kasulik olla. Ta lisas, et tegemist oli kahetsusväärse ja segase looga ning ta ei tunnista oma süüd, kuid nõustub siiski kokkuleppele minemisega.

"Kaasatud oli ebameeldiv seltskond. Et see asi loogilise lõpuni jõuaks, oli kokkuleppe sõlmimine õige lahendus. See on hea õppetund, kellest eemal hoida," sõnas Lao.

Laod ning Kossarit süüdistati vabaduse võtmises seadusliku aluseta. Laanelat ja Tiuliukovit süüdistati lisaks ka grupiviisilises väljapressimises.

Lisaks mõisteti Tiuliukovit süüdi röövimises, mis leidis aset sissetungides, relva ähvardusel ning grupi poolt.

Kohtunik kinnitas tänasel istungil kokkuleppe ja määras Laanelale 5-aastase tingimisi vangistusega sama pika katseajaga, mil ta peab käituma kontrollnõuetele ega tohi suhelda kriminaalkorras karistatud isikutega.

Tiulikovi karistuseks sai 6 aastat vangistust, millest ühe aasta peab ta kohe ära kandma ning ülejäänut ei pöörata tingimisi täitmisele. Lisaks ootab Tiulikovi ees riigist väljasaatmine ning Eestisse sissesõidukeeld kümneks aastaks.

Kossarile määrati karistuseks kaks aastat vangistust, mis asendatakse 728 tunni üldkasuliku tööga, mille mees peab ära tegema kahe aastaga. Üldkasuliku töö tegemise ajal peab ta alluma käitumiskontrollile ega tohi suhelda kriminaalkorras karistatud isikutega.

Meelis Laole määrati 8 kuu pikkune vangistust, mis asendatakse 238 tunni üldkasuliku tööga. Ta peab töö ära tegema ühe aasta jooksu ja töö tegemise ajal peab ta alluma käitumiskontrollile ega tohi suhelda kriminaalkorras karistatud isikutega.

Mis täpsemalt toimus?

Vastavalt süüdistusele käis kannatanu alates 2017. aasta kevadest korduvalt Eestis, et koos Meelis Laoga tegeleda Läti Vabariigis metallurgiatehase erastamise kavaga ning selle tarbeks üüris kannatanu Meelis Lao abil Harjumaal Viimsi vallas Rohuneeme külas maja.

Sama aasta keskpaigas tutvus ohver Lao kaudu Mark Raul Laanelaga. Ohver ütles mõni kuu hiljem sügisel Laole, et ta tegeleb metallurgiatehase erastamise projektiga edasi ilma Meelis Laota.

Laanela otsustas kannatanult hakata raha välja pressima ja võttis selleks punti Vene Föderatsiooni kodanikud Viktor Tiuliukovi ja teise isiku, keda prokuratuur avaldab initsiaalidega I.I, kelle ülesanneteks oli ohvri kinni võtmine ja tema kallal vägivalda kasutades raha välja nõudmine.

Selleks, et kannatanu kinni võtta, palus Mark Raul Laanela abi Meelis Laolt, et viimane annaks talle teada millal ta täpsemalt kannatanuga Viimsi SPAs asuvas restoranis kohtub, et Tiulikov ja I.I saaksid sel ajal kannatanu üüritavas majas end vabaduse võtmiseks valmis seada. Meelis Lao täitis palve.

Samal päeval oli Laanela eelnevalt käinud kannatanu kutsel kõnealuse majaga tutvumas, mille käigus kontrollis erinevaid uksi ja aknaid ning jättis ühtlasi lukustamata maja tagaküljel oleva välisukse. Ta tegi seda kannatanu teadmata ning majast lahkumise järel andis info lukustamata ukse kohta edasi Viktor Tiuliukovile ja I.I-le, et viimased saaksid samal õhtul majja tungida.

2017. aasta 7. novembril kella 21.30 ajal sisenesidki Viktor Tiuliukov ja I.I. majja. Tiuliukovil oli käes relvataoline ese ning kannatanuni jõudes lõi I.I tömbi esemega köögis kannatanule kuklasse ning pani tal käed raudu.

Aheldatud ohvrit löödi siis veel mõned korrad vastu pead ning kurikaelad röövisid talt Laanelaga kokkulepitust kõrvale kaldudes ühtlasi ka passi, kaardid ning ligi 3600 eurot sularaha.

Seejärel viidi kannatanu majas asuvasse garaaži, kus Viktor Tiuliukov ja I.I peksid teda pausidega paari tunni jooksul keha erinevatesse piirkondadesse nii kätega kui ka puidust kurikaga, nõudes vahepeal ohvri telefoni PIN-koodi.

Öö veetis ohver käeraudadega aheldatult. Kurikaelad käisid teda kordamööda valvamas.

Hommikul otsustas Laanela koos kahe palgatud venelasega viia kannatanu minema kannatanu kasutatavast elukohast. Selleks võttis Laanela ühendust oma tuttava Siim Kossariga ning palus tal leida mingi kõrvaline koht, kus saaks ühte kinni võetud isikut mõnda aega kinni hoida.

Ühtlasi palus Laanela Kossari abi selle isiku sõidutamisel sinna uude kohta. Samas ei selgitatud Kossarile, kes see kinni võetud isik on ning et sellelt kinni võetud isikult kavatsetakse hakata vägivalda kasutades ja vägivalla kasutamisega ähvardades raha välja pressima.

Samal päeval leidiski Kossar sobiva sobiva koha, milleks oli tema tuttava ja viimase elukaaslase kasutuses olev talu Järvamaal. Talu üürimise eest maksis Siim Kossar tuttava elukaaslasele 400 eurot.

Kokkuleppe kohaselt sõitis Laanelaga sõitis Kossar 8. novembri õhtul Mercedes-Benzi maasturiga Viimsis kannatanu üürimaja tagakülje lähistele, misjärel Tiuliukov ja I.I toimetasid käeraudades kannatanu autosse ning Siim Kossar sõidutas kogu kamba Järvamaale tallu. Seal hoiti ohvrit kinni 13. novembrini.

Piinarikastel päevadel peksid Tiuliukov ja I.I kannatanut erinevate esemete ja kätega keha erinevatesse piirkondadesse põhjustades kannatanule valu ja tervisekahjustusi. Peksmise ajal nõudsid Viktor Tiuliukov ja I.I kannatanult jätkuvalt, et ta avaks oma telefoni PIN-koodiga ja nõuti temalt ühe miljoni euro tasumist. Hiljem vähendasid nad nõutava summa saja tuhande euroni.

13. novembri õhtul lasti kannatanu Tallinna bussijaama juures vabaks. Sinna viisid ta Tiuliukov oma Audi A6-ga. Kannatanu istus bussile ning sõitis seejärel Leetu oma advokaatide juurde, kes toimetasid ta koheselt arsti juurde, kus fikseeriti kehal esinevad vigastused, misjärel esitas ohver ja tema esindaja keskkriminaalpolitseile kuriteokaebuse.