Politsei selgituse kohaselt tähendab see, et autojuht on näiteks 90 alas liikunud kiirusega 97 kuni 100 kilomeetrit tunnis. Kaamera laiendmääramatus mõõtmisel on sellel kiirusel 4 km/h ning kõige väiksem salvestatav kiiruseületamine on 3km/h.

Kiiruseületamised on suvel kasvanud

Suvekuudel on kiiruseületamiste arv tunduvalt kasvanud. Kui talvekuudel oli keskmine trahviteadete arv 3100-3800, siis mais oli neid 6590 ja juunis juba 7628.

Liiklusmenetlustalituse vanemkomissar Jaan Pärensoni sõnul soovitab politsei autojuhtidel olla tähelepanelik kiiruspiiranguid tähistavate märkide suhtes ja nende nõudeid järgida.

„Piirkiirusi on suvekuudel paljudel teelõikudel suurendatud, kuid üldjuhul need kogu maanteele ei laiene, mistõttu tuleb märke silmas pidada,“ ütles Pärenson.

Aastaringselt on kõige enam kiiruseületamisi fikseerinud Anna ja Mäeküla kiiruskaamerad, kus on lubatud sõita kiirusega 70 km/h. 90km/h alas tuleb kõige enam kiiruseületamisi ette Pärnu-Jaagupis, järgnevad Kükita, Pallika, Altnurga ja Nurme külad.

Kiirustatakse nädalalõpul

Nädalapäevade lõikes on kõige enam kiiruseületamisi laupäeval, järgnevad pühapäev, reede ja esmaspäev. Kellajaliselt on kõige rohkem lubatud sõidukiiruse ületamisi fikseeritud kella 15 ja 19 vahel.

Vanemkomissari sõnul on oluline valida ohutu sõidukiirus. „Kui tunnete, et peate sõidukindluse säilitamiseks üldisest liiklusvoost aeglasemalt liikuma, siis hoidke paremale teeserva ja laske teistel ohutult mööduda,“ soovitas ta.

Lubatud sõidukiirusel liikudes pole aga tema sõnul põhjust kaamera ees pidurdada ega pidevalt spidomeetrit jälgida, kuna süsteem jätab piisava varu ka inimlikule eksimusele.

Pea liiva alla peitmine ei aita

Politsei tuletab aga kõigile liiklejatele meelde, et nad hoiaks korras oma andmed nii liiklusregistris kui ka rahvastikuregistris.

„Kui näete, et kaamera on teie kiiruseületamise salvestanud, on mõistlik kontrollida posti rahvastikuregistrijärgsel aadressil,“ ütles Pärenson. „Pead liiva alla peita pole mõtet, kuna halvemal juhul järgneb sellele trahvi sundtäitmisele pööramine.“