Eesti Päevaleht kirjutas, et kui kohus toona 19-aastase Freddy mullu enne tähtaega vabastas, hoiatasid nii vangla kui ka prokurör, et tõenäoliselt sooritab ta uue vägivallateo.

Freddy mõisteti vangi 2012. aastal. 16-aastasena oli ta toime pannud juba 14 väärtegu ja kaks kuritegu. Nimekirjast leiab nii vara- kui ka isikuvastaseid süütegusid, sh vägivallategusid. Ta oli määratud varguste tõttu kriminaalhooldusele, kuid sooritas katseajal uued kuriteod (väljapressimine ja röövimine noa ähvardusel), sellepärast ootas teda liitkaristus ja vabadusekaotus

"Kinnipeetav tegutseb hetkeemotsioonide ajendil ega mõtle tagajärgedele. Suhtlemisstiil ametiisikutega ja kaaskodanikega ei ole korrektne. Esineb agressiivne, provotseeriv ja ennast õigustav käitumine, hulkuv eluviis, grupi mõju ning alkoholi kuritarvitamine,” iseloomustasid Viru vangla spetsialistid tema käitumist. Nad märkisid, et Freddyl oli vabaduses probleeme nii alkoholiga, mille mõju all ta muutub vägivaldseks, kui ka igapäevase kanepitarvitamisega.

Vangla hinnang tõi esile, et Freddy puhul on kahe aasta jooksul uue vägivaldse kuriteo toimepaneku tõenäosus 68%. Ka prokurör nentis, et „varasem elukäik ning toimepandud kuritegude arvukus ja iseloom viitavad tema ohtlikkusele”.

Kuigi vangla ja prokurör olid Freddy ennetähtaegse vabastamise vastu, vabastas kohus ta tingimisi siiski, sest leidis, et Freddy on „vangistuses olles astunud reaalseid samme õiguskuuleka elu suunas, olles muutunud ja edaspidigi motiveeritud muutuma”.

Kohus põhjendas oma mullu tehtud määruses otsust järgnevalt:

"Freddy on kahel korral kriminaalkorras karistatud, kuid reaalset vanglakaristust kannab ta esimest korda. Kinnipeetavat on väärteokorras 14 korral karistatud. Kinnipeetav on vanglas olles läbinud sotsiaalprogrammi Eluviisitreening, Viru Vangla iseloomustuse kohaselt on pooleli sotsiaalprogramm Viha juhtimine. Individuaalse täitmiskava raames on kinnipeetav vangistuses olles omandanud põhihariduse, jätkates õpinguid kutseharidussüsteemis, omandamaks puidupingitöölise eriala. Hetkel õpib isik Jõhvi Gümnaasiumi 10. klassis. Kinnipeetav on avaldanud soovi vabanemisel oma pooleli jäänud haridusteed jätkata, asudes kooli kõrvalt ka tööle. Kinnipeetaval puuduvad kehtivad distsiplinaarkaristused.

Vaatamata sellele, et Viru Vangla kinnipeetava ennetähtaegset vabastamist ei toeta, kuna uue kuriteo toimepanemise tõenäosus järgmise kahe aasta jooksul on 68%, märgib Viru Vangla iseloomustuses seda, et käesoleval hetkel on kinnipeetava käitumine vangistuses eeskujulik. Eeltoodust järeldub kohtu hinnangul see, et kinnipeetav on vangistuses olles siiski astunud reaalseid samme õiguskuuleka elu suunas, olles muutunud ja edaspidigi motiveeritud muutuma.

Kohus leiab, et Freddy puhul on reaalselt vangistuses viibitud aeg täitnud oma eesmärgi. Kinnipeetaval on vabaduses kindel elukoht, moraalset ja materiaalset toetust pakkuvad lähedased. Kinnipeetav on kinnitanud, et suudab vabaduses sõltuvusainete tarvitamisest loobuda. Kui Freddy vabastada ennetähtaegselt ning tema suhtes kohaldada kriminaalhooldust, saab kohtu arvates uue kuriteo toimepanemise riske oluliselt vähendada.

Kohtu hinnangul tuleks Freddy, kes reaalset vanglakaristust kannab esimest korda, anda võimalus näidata seda, et tema käitumine ja hoiakud on vangistuses viibitud aja jooksul siiski muutunud ning ta on asunud seaduskuulekale teele. Uue võimaliku kuriteo toimepanemise riski saaks kohtu hinnangul maandada kriminaalhoolduse teostamise ajaks Freddy KarS § 75 lg 2 p 2,2(1),4,7 (erinevad käitumiskontrollile allutamise meetmed. nagu näiteks alkoholikeeld jne. - toim.) sätestatud lisakohustuste panemisega."