Möödunud reedel, 17. augustil toimunud politsei- ja piirivalveameti ning keskkonnainspektsiooni ühisoperatsiooni tulemusena avastati Liivi lahel ja Kihnu saare ümbruses 57 nõuetele mittevastavat nakkevõrku, mis olid nõuetekohaselt tähistamata ja millel olid lubatust väiksemad võrgusilmad. Võrgud eemaldati ja viidi keskkonnainspektsiooni Lääne regiooni hoiule, teatas Lääne prefektuur.

Lääne prefektuuri piiriturvalisuse talituse vanempiiriametniku Tõnis Leinarti sõnul on nõuetele mittevastavate ja nõuetekohaselt tähistamata püügivahendite kasutamine teatud piirkondades tõsine probleem.

„Ajalooliselt on Kihnu ümbrus ja Liivi laht tuntud oma heade kalasaakide poolest, sest kala tuleb sealsesse madalasse rannikumerre kudema ja seda röövpüüdjad ära kasutavadki. Kuigi keskkonna tingimuste muutumisest tulenevalt saab viimasel ajal rääkida ka kala saagikuse vähenemisest, ei saa mööda vaadata faktist, et lubatust väiksemate võrgusilmadega võrkude ehk rahvakeeli „hiinakate“ kasutamine mõjutab oluliselt iga järgneva aasta saagikust,“ sõnas ta.

„Hiinakad“ vähendavad saagikust

Leinart lisas, et ebaseaduslike ja nõuetele mittevastavate püügivahendite eemaldamine veekogudest on kahtlemata üks prioriteetidest, millele Lääne prefektuuri piirivalvebüroo koostöös keskkonnainspektsiooni Lääne regiooniga ka edaspidi tõsiselt tähelepanu plaanib pöörata.

Sama kinnitab ka keskkonnainspektsiooni Lääne regiooni peainspektor-nõunik Enn Keeman, kes lisab, et ebaseaduslikult püügile pandud võrgud, sealhulgas lubatust väiksema silmasuurusega võrgud, on kahjuks probleem, millega inspektorid igapäevase järelevalve käigus väga tihti kokku puutuvad.

Oht ka inimestele

Sel aastal on politsei- ja piirivalveameti Lääne prefektuuri ja keskkonnainspektsiooni Lääne regiooni vahelises koostöös toimunud kuus ühisoperatsiooni, neist vaid ühel korral ei tuvastatud rikkumisi. 29. märtsil eemaldati analoogse ühisoperatsiooni käigus püügist 39 nakkevõrku.

Esimesel poolaastal avastati üle Eesti selgusetu kuuluvusega ja nõuetele mittevastavaid püügivahendeid 659 korral, sealhulgas Pärnumaal 57 korral.

Nõuetele mittevastavate püügivahendite kasutamine on seadusega keelatud ja põhjustab keskkonnale korvamatut kahju, sest alamõõduliste noorkalade väljapüüdmisega vähenevad meie napid kalavarud veelgi. Samuti jäävad nõuetekohaselt tähistamata võrgud märkamatuks väikelaevadele, mis võrkudesse pahaaimamatult takerduvad. Seega võivad taolised võrgud ka inimestele ohtlikuks muutuda.