13-aastase poisi surmaga lõppenud ja ka teised viimasel ajal just ülekäigurajal jalakäijatega juhtunud õnnetused ajendasid Põhja prefektuuri juhtkonda täna hommikul kogunema liiklusolukorda arutama. Prefektuuri liiklusjärelevalvekeskuse juhi Hannes Kullamäe sõnul vaadati üle liikluses tegutsemise põhimõtted ning jõuti järeldusele, et tuleb edasi minna kõigega, mis senigi on prioriteet olnud.

Kas jõudsite mingitele järeldustele selle osas, mida peaks teistmoodi tegema?

Politsei oma tegevustega jätkab, nagu seni on tegutsetud, pöörame tähelepanu nii jalakäijatele kui ka autojuhtidele. Jalakäijatele just selles osas, et neil oleks helkur, et nad läheksid õiges kohas üle tee, et nad veenduksid enne teele astumist selle ohutuses. Et autojuhid sõidaksid õige kiirusega, annaks teed nii reguleerimata kui ka reguleeritud ülekäigurajal ja et rehvid vastaksid nõuetele. Läheme praegu edasi kõigega, mida oleme seni teinud.

Tänane olukord oli selles mõttes ohtlik, et nii sõidukile kui jalakäijale põles roheline tuli ja suurel autol on raskem jalakäijat selles olukorras jälgida. Kas selliseid olukordi oleks võimalik kuidagi senisest ohutumalt lahendada?

Tänase õnnetuse kohta selgitab uurimine välja, miks keegi midagi ei näinud või kas ja kes midagi valesti tegi, aga seni paneksin veel kord südamele, et jalakäijad enne, kui astuvad sõiduteele, veenduks ohutuses. Roheline tuli võib olla ja ülekäigukoht võib ka olla, aga jalakäija peaksid kindlasti veenduma, et autojuht on teda märganud. Ja samuti peavad autojuhid lähenedes ülekäigurajale või manöövrit tehes veenduma selle ohutuses.

Õnnetused võivad juhtuda ka siis, kui hetkeks on valvsus kadunud. Täna ei saa öelda, kuidas poiss teed ületas ja millega tegeles autojuht. Uurimise käigus saame kindlasti rohkem teada. aga liikluses ei tohiks ei jalakäija ega autojuht valvsust kaotada, vaid peaks pidevalt jälgima, mis toimub tema ees, taga ja kõrval.

Kas tänane õnnetus tundub esmapilgul teistmoodi kui tavaline jalakäijaga liiklusõnnetus?

Tänane oli kindlasti halbade asjade kokkulangemine. Ei saa veel öelda, mis seal täpselt juhtus. Aga ilma liiklejate omavahelise koostööta võivadki liikluses tekkida sellised raskete tagajärgedega liiklusõnnetused.

On ju olemas ohtlikud kohad, pimedad nurgad, mida peaks paremini märgistama. Kas see konkreetne koht paistab ohtlikkusega silma?

Kindlasti kui me paneme midagi sellist tähele, siis anname nendest ohtlikest kohtadest kohalikule omavalitsusele teada, et liikluskorraldust ja liiklusmärke muuta, seda kohta ohutumaks teha.

Konkreetne koht… hetkel menetlus käib, selgitame kõik asjaolud välja ja kui peaks tulema välja, et koht ise oli oli asjade kokkulangemisel ohtlik, siis kahtlemata anname linnavalitsusele teada. Aga praegu ei saa öelda, et see on ohtlik koht.