Rasketes narkokuritegudes kahtlustatavate eestlaste arv kasvas lehe väitel mullu tunamullusega võrreldes kaks korda. Kahlustatavate seas oli ka mitmeid Eestis elavaid Vene kodanikke.

Eestlastest kurjategijate grupid smugeldavad riiki muuhulgas ecstasyd, hašišit ja amfetamiini.

Kui varem tegelesid eestlased muuhulgas ka amfetamiini valmistamisega, siis nüüd tellitakse kemikaalid näiteks Venemaalt või Hiinast. Need viiakse edasi Hollandis või Belgia laboritesse ning juba valmis toode tuuakse siis Soome. Soomes peidetakse aga narkootilised ained loodusesse rajatud peidikutesse ning nende koordinaadid müüakse edasi soomlastest vahendajatele.

Nii tegutsesid näiteks ka mullu novembris Eesti ja Soome politsei ühisoperatsiooni käigus kinni võetud jõugu liikmed, kes tõid Soome ligi 76 kilogrammi amfetamiini. Delfi kajastas nende tegevust toona üksikasjalikult ning muuhulgas mäletatavasti kasutasid operatsiooni vanglast juhtinud jõuguliikmed omavaheliseks sidepidamiseks ka ambu.

Marihuaana ja hašiši keha sees smugeldamist organiseerivad aga tavaliselt Kesk-Euroopast ja Aafrikast pärit kuritegelikud jõugud.

Soome tolliametnikud avastasid mullu rekordiliselt ligi 3300 narkokuritegu.

Suur osa narkootikumidest liigub läbi Soome Vene turgudele, näiteks kolm aastat tagasi võtsid tolliametnikud ära ligi 700 kilo Venemaale teel olnud hašišist.