Süüdistuse kohaselt võttis mees tänavu veebruaris neljakuusel tütrel mõlema käega kaenla alt kinni ja raputas teda lühikese aja jooksul tugevalt, et nutvat last rahustada.

Raputamise tagajärjel kaotas aga laps teadvuse, tal tekkisid hingamisraskused ning ta toimetati eluohtlikus seisundis haiglasse, teatas Põhja ringkonnaprokuratuur pressinõunik.

Haiglas diagnoositi tüdrukul sisemised vigastused, mis viitavad raputatud lapse sündroomile. Arstidel õnnestus siiski lapse elu päästa ja püsivaid tervisekahjustusi tal ei tekkinud.

"Mees ei teadnud, et lapse raputamisel võivad olla nii rängad tagajärjed, kuid arvestades lapse vanust ja raputamise intensiivsust, oleks ta pidanud oma tegevuse ohtlikkust mõistma," ütles Põhja ringkonnaprokuratuuri vanemprokurör Lea Pähkel.

Prokuröri sõnul vähendab isa süüd see, et ta kutsus lapsele kohe kiirabi ja kahetses juhtunut südamest.

Kohus mõistis mehele kokkuleppemenetluses kaheksakuulise vangistuse, mida ei pöörata reaalselt täitmisele, kui ta ei pane kolmeaastase katseaja jooksul toime uut kuritegu, täidab kriminaalhooldaja kontrollnõudeid ja osaleb sotsiaalprogrammis.

Seadus näeb ettevaatamatusest raske tervisekahjustuse tekitamise eest ette kuni üheaastase vangistuse.

Kaheksa raputamisjuhtumit, kaks surnud last

Aastail 2004–2013 on Põhja prefektuuri lastekaitsetalituse menetluses olnud kokku kaheksa juhtumit, kus on selgelt tuvastatud raputatud lapse sündroom.

"Kõik need lapsed on olnud nooremad kui aastased, neist kaks on praeguseks surnud," ütles Pähkel. "Anatoomiliste erisuste tõttu on raputamisest tingitud vigastustele eriti vastuvõtlikud just alla kahe aasta vanad lapsed."

„Nüüd kohtus olnud juhtumi puhul laps teadaolevalt püsivaid tervisekahjustusi ei saanud, aga paljud lapsed nii kergelt ei pääse," rääkis Pähkel. "Raputamise tagajärjeks võivad olla ka lapse arenguhäired ja invaliidistumine. Umbes veerand kuni kolmandik raputatud lapse sündroomiga lastest sureb."

Nelja uuritud juhtumi puhul on kohus süüdi mõistnud lapse ema ja ühel juhul isa. Samuti on praegu menetluses üks juhtum, kus süüdistatav on lapse isa.

Kahe kriminaalasja menetlus lõpetati, sest last olid hoidnud erinevad inimesed ja tagantjärele polnud võimalik välja selgitada, kes lapsele vigastuse tekitas.