Juurateadmisi omandav Pönkä on vangla-aastate jooksul esitanud tuhandeid kaebusi, kirjutab Iltalehti.

Soomes Riihimäe vanglas karistust kandev 27-aastane Pasi Pönkä põgenes selle nädala algul vanglast, ent tabati õige pea. Meest transporditi Helsingi ülikooli õigusteaduskonna eksmaitele, kui tal õnnestus auto tagauksest välja lipsata.

Ehkki juuraõpingud jäid Pönkäle nüüd vaid unistuseks, on ta vanglas olles oma teadmisi agaralt kasutanud. Seaduse termineid ja juurat tundev mees on Iltalehti andmeil esitanud vangla-ametnikele tuhandeid kaebusi ja nõudmisi.

Tüli iPadi, rõivaste ja nõude pärast

Pönkä on pahandanud vanglaametnikega muu hulgas lattu hoiule pandud kraami kasutusõiguse pärast. 2010. aasta novembris ja detsembris tegi ta neli kaebust, nõudes enda kasutada talle kuuluvaid nagladega jooksutosse, iPadi, arvutit, mobiiltelefoni, 3G-modemit, kaht SIM-kaarti, riideid, raamatuid, nõusid ja söögiriistu. Riietest tahab ta kasutada näiteks kümmet paari sokke, kümmet paari aluspükse. Samuti tahaks ta viit paari pikki pükse, kolme paari šortse, viit särki, viit jakki, vööd, elektrilist hambaharja, nuga, kahvlit, lusikat, kaht taldrikut, kruusi, pabertaskurätte ja pastakaid.

Ametnikud panid mehe soovidele hoobilt käe ette, põhjendades seda turvanõuete, vanglaeeskirjade ja muuga. Pealegi oli Pönkäl kasutada piisavalt riideid ning plastnõusid.

Pönkä ei jätnud aga jonni ning esitas oma nõudmisi edasi, pöördudes lausa Euroopa inimõiguste kohtu poole.

Tänavu jaanuaris üllatas Pönkä Helsingi kohust uute nõudmistega. Nimelt nõudis mõrtsukas riigilt mitme tuhande euro suurist hüvitist talle osaks saanud kannatuste, kohtukulude jm eest.

Need bürokraatiatrikid on Pönkä jaoks aga vaid piisake meres. Aastal 2009 lükkas kohus tagasi tema esitatud 168 miljoni euro suuruse nõudmise. Pönkä väitel laenas ta 2005. aasta augustis ühele mehele 26 miljonit eurot ning kuna ta sattus vanglasse, ei õnnestunud tal seda tagasi nõuda. Kahjunõude suuruseks arvutas ta välja 182,5 protsendi suuruse intressi.

Markus Pasi Pönkä tulistas 2005. aasta 12. detsembri öösel Tallinnas Maakri 36 korteris oma äripartnerit, kellega nad koos Soome firmadelt raha välja petsid. Tulistamise põhjuseks oli raha jagamisel tekkinud tüli ja Pönkä soov saada kogu raha endale. Pärast kannatanu surma tükeldas Pönkä laiba ketassaega ja pakkis tükid eraldi kilekottidesse.

2007. aasta veebruaris tunnistas Harju maakohus tunnistas Pönkä süüdi oma ärikaaslase mõrvamises omakasu eesmärgil ja laiba tükeldamises ning karistas teda 12-aastase vangistusega.