Keskkonnainspektsioonil teatel on mõlema juhtumi osas käimas menetlus, et selgitada välja reostuse asjaolud ja süüdlased.

Ridala vallas tekkis reostus 9. juunil, kui aktsiaseltsile Haapsalu Veevärk kuuluvast kogumiskaevust pumbati välja suurem kogus õlisegust vett, mis valgus lähedal asuvatesse kraavidesse.

Keskkonnainspektsiooni Läänemaa büroo juhataja Tõnis Ulmi sõnul on Haapsalu Veevärk koristanud õliga reostunud pinnase kohast, kuhu see kogumiskaevust pumbati. Plats on osaliselt kaetud absorbendiga, seda on segatud ja osaliselt ka koristatud. Kogu pinda on töödeldud õli lagundava ainega Hydrobreak ja pinnase töötlemine jätkub.

Kraavides on ülesvoolu asuvad ja vähemreostunud lõigud puhastatud, allavoolu jääval umbes 30-meetrisel kraavilõigul oli täna veel mõnes kohas õlilaike. Sealt on õlisegust vett välja pumbatud ja seda kraaviosa on samuti Hydrobreakiga töödeldud.

Reostus pärit põllu pealt

Türi vallas Tori külas Prandi jõel avastati õlireostus 8. juunil. Praeguste andmete järgi valas keegi lähedal asuvale põllule kütust või kütusejääke, mis sattusid kuivenduskraavidest peakraavi ning sealt Epneri ojja ja Prandi jõkke.

Prandi jõel tekkinud reostuse likvideerimisega tegeleb Türi vallavalitsus, kelle algatusel on jõkke suubuva kraavi otsa paigaldatud õlifilter, tänu millele reostus kraavist jõkke enam ei pääse. Pinnasest imbub siiski veel reostust kraavi, sest viimase ööpäeva jooksul kogunes filtrisse 15 liitrit õlijääke.

Kui esialgu toimus Prandi jõel pidev reostuse koristamine ja jälgimine, siis nüüd piisab paarist kontrollimisest päevas, mille käigus tühjendatakse ka õlifilter. Tänase seisuga oli prügilasse toimetatud 12 kahesajaliitrist mahutit õli- ja absorbendijääkidega.