12. juuli hommikul Patarei vanglas toimunud Kultuuritolmul juhtunud intsidendis politseinike ja külastajate vahel sai kahtlustuse üks politseiametnik, kes rüseluse käigus lõi 28-aastast meest korduvalt rusikaga.

Sama intsidendi eest sai kahtlustuse ka 25-aastane mees, kellele esitati kahtlustus avalikku korda kaitsnud võimesindaja löömises.

Kõnealused löögid leidsid aset ajal kui kinnipeetav oli juba maas pikali. „Politseile on antud õigus jõudu kasutada, ent kellegi põhjendamatu löömine on lubamatu. Ainuüksi fakt, et politseinikku on alust võimuliialduses kahtlustada, on äärmiselt kahetsusväärne,“ kommenteeris intsidenti Politsei- ja piirivalveameti (PPA) põhja prefekt Kristian Jaani.

Kahtlustuse kohaselt lõi politseinik kinnipeetavat, kuigi see polnud antud olukorras vajalik ning ta ületas oma võimupiire. Ülejäänud politseinike, sealhulgas koerajuhi käitumises kuritegu ega ka distsiplinaarsüütegu ei nähtud. Ka koera kasutamise fakti ei hinnatud ebaproportsionaalseks.

Jaani sõnul kuulati kahtlustuse saanud politseinik teisipäeval üle, kuid politseinik otsustas ütlusi mitte anda, mis on tema seaduslik õigus. Seega ei tunnistanud ta ennast ka võimuliialdamises süüdi. Asja menetlev prokurör ei pidanud vajalikuks taotleda kohtult enne menetluse lõppu ametniku töölt kõrvaldamist ent patrullitööle teda ei suunata. Süüdimõistmisel vabastatakse politseinik ametist ning teda võib oodata rahaline karistus või kuni viieaastane vangistus. Sama karistus võib oodata ka rüselejaid.

Kuigi PPA sisekontrollibüroo kuulas kuu aja jooksul üle 30 tunnistaja ning mitu turvaeksperti, ei õnnestunud uurimise käigus üheselt selgeks teha, millest intsident turvatöötajate ja külastajate vahel alguse sai.

Sündmuse lahendamisel esines PPA hinnangul küll taktikalisi puudusi, mida tulevikus täpsemate juhiste ja koolitustega parandada kavatsetakse, ent distsiplinaarsüütegusid toime ei pandud. „Me leiame sellest juhtumist kindlasti nüansse, millest õppida ning seda eelkõige sündmuse lahendamise juhtimise, ametnike koostöö ja ohutuse vaates,“ sõnas Jaani.

Võimuliialduse kriminaalasja eeluurimine PPA sisekontrollibüroos on praegu lõpujärgus ja lähiajal saadetakse materjalid prokuratuuri, kus otsustatakse menetluse edasine käik. Kriminaalasja kohtueelset uurimist viib läbi PPA sisekontrollibüroo ja juhib Põhja ringkonnaprokuratuur.